U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Loopsheid hond

Loopsheid hond

Loopsheid hond; wat is het?

Met ‘loopsheid hond’ bedoelen we de periode dat een vrouwtjeshond (teef) zich lichamelijk voorbereidt op dekking. Door de hormonale veranderingen kunt u zowel lichamelijk als gedragsmatig veranderingen zien tijdens de loopsheid. Meestal wordt een hond 2 keer per jaar loops, haar hele leven lang. De loopsheid start in de pubertijd, dit begint bij kleine honden tussen de 6 en 10 maanden. Bij grotere rassen kunt u de eerste loopsheid tussen 10 en 16 maanden verwachten. De loopsheid bij de hond duurt ongeveer 3 weken. Tijdens de loopsheid is de hond enkele dagen erg vruchtbaar en kan ze zwanger worden.

Loopsheid hond; symptomen

Loopsheid bij uw hond kunt u herkennen als u op de symptomen let. Loopsheid geeft zowel lichamelijke symptomen als veranderingen in gedrag. Niet iedere loopse teef laat een spoor van bloed achter, sommige honden maken zichzelf steeds schoon. Dit is dus niet het belangrijkste signaal van loopsheid.

 

Loopsheid hond; hoe kunt u ermee omgaan?

Gedurende de loopsheid van uw hond kunt u zelf rekening met haar houden. Houd rekening met de gedragsverandering en begin bijvoorbeeld niet aan een nieuwe opvoedtechniek of training. Laat uw teef aangelijnd tijdens het wandelen en vermijd losloopgebieden. Reutjes ruiken de loopse teef al van een afstand. Door de hormonen zal u hond waarschijnlijk niet luisteren als ze terug moet komen. Verschoon de dekens in de mand van uw loopse hond vaak. Heeft ze veel last van afscheiding? U kunt in huis een loopsheidbroekje bij uw hond aandoen, deze vangt de afscheiding op. Aan het einde van de loopsheid kan uw hond schijnzwanger zijn. Dit gaat vaak snel weer over, maar kan voor lastig gedrag zorgen.

Loopsheid hond voorkomen? Zoek direct een dierenarts

Wilt u de loopsheid van uw hond voorkomen? Indien u niet met uw hond wilt fokken, is sterilisatie de aangewezen methode. De dierenarts kan dit tegenwoordig met een kleine ingreep doen, de laparoscopie. Sterilisatie van uw hond helpt ook om ziekten als baarmoederkanker te voorkomen. Informeer bij uw dierenarts naar de voor- en nadelen van sterilisatie.