U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Mondholte kanker bij honden

Mondholte kanker bij honden

Wat is mondholte kanker?

Kanker is een ziekte die steeds vaker voorkomt bij honden. Mondholte kanker bevindt zich in de mond van uw hond. Het komt voor bij pups maar ook bij volwassen honden. In de mond van uw hond kunnen tumoren ontstaan. Deze tumoren lijken op kleine wratjes of grote bulten. Er kan er één in de mond zitten, maar het kunnen er ook meerdere tegelijk zijn. Net als bij andere vormen van tumoren kunnen de mondholte tumoren goedaardig en kwaadaardig zijn. Een goedaardige tumor hoeft niet meteen een probleem voor uw hond te zijn. Hij kan echter snel groeien en uw hond in de weg zitten. Zo kan een tumor in de mond de tanden van uw hond opzij drukken en vergroeiingen veroorzaken. Dit kan een reden zijn om de goedaardige tumor operatief te verwijderen. Bij een kwaadaardige tumor ligt dit anders. Een kwaadaardige tumor kan levensgevaarlijk zijn, hij wordt dan ook bijna altijd direct verwijderd. Als uw hond een kwaadaardige tumor in zijn mond heeft, dan heeft hij kanker. Het kan hierbij ook nodig zijn om uw hond een chemo kuur of bestraling te geven. Er kunnen uitzaaiingen ontstaan in de lymfeknoppen, longen of de rest van het lichaam. Het is belangrijk om de mond van uw hond goed te verzorgen. Gebitsverzorging is goed voor uw hond en zo kunt u controleren op rare bultjes en plekjes. Dit zorgt ervoor dat u tumoren snel ontdekt.

Mondholte kanker hond

Symptomen mondholte kanker bij de hond

Het is belangrijk om de mond van uw hond regelmatig te controleren. Zo kunt u rode plekken en verdikkingen herkennen als een symptoom van mondholte kanker. De zwellingen kunnen kleine wratjes zijn, maar het kan ook één grote bult zijn. Extra speeksel en pijn bij het eten kunnen tekenen zijn van een tumor in de mond. Uw hond kan ook bloed verliezen uit zijn mond. Door de tumor kan het bot van de tanden en kiezen van uw hond oplossen, dit zorgt voor loszittende tanden.

Wat kunt u zelf doen tegen mondholte kanker bij uw hond?

U wilt natuurlijk niet dat uw hond mondholte kanker krijgt. Om er zo snel mogelijk bij te zijn als dit wel het geval is, kunt u het gebit van uw hond wekelijks controleren. Het is hierbij ook belangrijk dat u het gebit goed verzorgt. Dit kunt u doen met een tandenborstel van Bepahar dog-a-dent. Ook kunt u de groei van tanden en botten ondersteunen door uw hond Ebi-vet opbouwkalk te geven. Dit voedingssupplement is ontwikkeld voor sterkere botten en tanden.

Heeft uw hond mondholte kanker? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw het vermoeden dat uw hond mondholte kanker heeft? Ziet u vreemde bultjes of plekjes in de mond van uw hond? Wilt u liever meteen een afspraak maken bij een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan een biopsie van de plekken nemen en zo onderzoeken of uw hond kanker heeft. Hij kan u ook adviseren over de verdere behandeling van uw hond. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts