U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Oormijt hond

Oormijt hond

Oormijt hond; wat is het?

Hond met oormijtSchudt uw hond vaak met zijn kop heen en weer? Het zou heel goed kunnen dat uw hond oormijt heeft. Oormijt bij de hond is een beestje dat op een klein spinnetje lijkt. Hij zit in de gehoorgang van uw hond. Daar veroorzaakt hij jeuk en irritatie. Het oor van uw hond gaat door de irritatie meer oorsmeer aanmaken, waardoor het er smerig uit gaat zien. De oormijt vindt het oorsmeer juist erg prettig. Wanneer uw hond besmet is met oormijt zit deze waarschijnlijk in beide oren. Ook kunnen andere huisdieren besmet zijn met de mijt.

Oormijt is goed te behandelen, maar als dit niet gebeurt kan uw hond een pijnlijke oorontsteking krijgen. Oormijt gaat niet vanzelf over, het wordt alleen maar erger. Een oormijt heeft een hekel aan water: als u het oor van uw hond goed uitspoelt kan de mijt verdwijnen. Let op; de oormijt verdwijnt niet helemaal, vaak vestigt hij zich rondom de staart van uw hond waar hij kale plekken veroorzaakt.

Oormijt hond; symptomen

Oormijt veroorzaakt jeuk in het oor van uw hond. De hond krabt en likt veel. Ook het schudden van zijn kop is een bekend teken van een oormijt besmetting. Wanneer uw hond last heeft van oormijt kan hij pijn hebben aan zijn oor en is het oor vies. U kunt donkere oorsmeer of korsten zien in de oorschelp van uw hond. Ook kunnen er donkere korreltjes gevonden worden op de slaapplaats van uw hond. Verder gaan de oren van uw hond stinken, u kunt een weeïge rottende geur ruiken. 

Oormijt hond; wat kunt u zelf doen?

Wanneer uw hond jeuk en pijn heeft, wilt u dit natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. Wat kunt u dan het beste doen tegen oormijt? Oormijt is een parasiet, die behandeld moet worden met medicatie. De dierenarts adviseert u hierover

Uw hond last van oormijt? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw hond oormijt heeft? En wilt u dit liever door een dierenarts laten nakijken? De dierenarts kan door middel van een microscoop bekijken of uw hond daadwerkelijk last heeft van oormijt. Vind direct een dierenarts bij u in de buurt.

Zoek een dierenarts