U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Oorontsteking hond

Oorontsteking hond

Oorontsteking hond; wat is het?

Hond met oorontstekingSchudt uw hond veel met zijn kop of krabt hij regelmatig aan zijn oor? Het kan zijn dat uw hond een oorontsteking heeft. In het oor van uw hond leven verschillende micro-organismen (bacteriën, schimmels, gisten, parasieten) in evenwicht naast elkaar. Wanneer uw hond een oorontsteking heeft, betekent dit dat één van de organismen de overhand heeft gekregen. Deze veroorzaakt dan overlast. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen na een oormijt besmetting. Het oor van uw hond gaat meer oorsmeer produceren. De meeste organismen vinden dit juist prettig en kunnen hierdoor nog meer overheersen. De klachten worden dus erger. Een oorontsteking bij uw hond begint vaak in de oorschelp en de gehoorgang. Dit kan verergeren en een middenoorontsteking worden of zelfs een hersenvliesontsteking. Als u uw hond niet behandelt bij oorontsteking kan dit zelfs leiden tot doofheid.

Oorontsteking hond; symptomen

Uw hond heeft last van zijn oor en gaat hier aan krabben of schudt met zijn kop heen en weer. Het oor van uw hond kan er smerig uit zien door de overmatige oorsmeer productie. De oren van uw hond kunnen bij oorontsteking rood worden en opzwellen. Meestal voelen de oren ook warm aan door de ontsteking. Hoe erger de ontsteking is, hoe heftiger de symptomen zijn. Zo kan uw hond last krijgen van evenwichtsstoornissen of zijn kop schuin gaan houden (met het ontstoken oor naar beneden). 

Oorontsteking hond; wat kunt u zelf doen?

Als uw hond een oorontsteking heeft, wilt u natuurlijk dat hij zich beter voelt. Wat kunt u dan het beste doen? Geef uw hond extra zorg en rust als hij pijn heeft. Uw dierenarts helpt uw hond van zijn oorontsteking af.

Heeft uw hond oorontsteking? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw hond een oorontsteking heeft? En wilt u voorkomen dat dit erger wordt? Dit kunt u doen door een afspraak te maken met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan u een antibioticum kuur of andere medicijnen voorschrijven. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts