U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Osteosarcoom (botkanker) bij honden

Osteosarcoom (botkanker) bij honden

Wat is Osteosarcoom?

Osteosarcoom, oftewel botkanker, is een erg agressieve vorm van kanker. Botkanker staat erom bekend dat het één van de pijnlijkste vormen van kanker is bij mensen. Bij een hond is dit niet anders. Botkanker hecht zich aan het botweefsel van uw hond. Meestal is dit rondom de knie of op de voorpoten van uw hond. Botkanker begint binnen in het bot van uw hond, langzaam werkt de kanker naar buiten toe en vernietigt zo het bot. Botkanker kunt u herkennen aan bulten of knobbels, maar deze vormen zich echter pas in een later stadium van de kanker. Dit aangezien de kanker van binnenuit naar buiten werkt. Uw hond kan erfelijk belast zijn met botkanker. Hij kan ook botkanker krijgen door chemische stoffen en stralingen, maar ook voorwerpen zoals kogels of metalen platen kunnen botkanker veroorzaken. Als uw hond niet behandeld wordt, krijgt hij binnen enkele maanden zoveel pijn dat euthanasie noodzakelijk is. Een dierenarts kan uw hond behandelen. De dierenarts kan bepalen welke behandeling geschikt is voor uw hond. Zo kan hij behandeld worden met medicijnen (chemokuur), pijnstilling, amputatie van de poot en bestraling.

Symptomen van Osteosarcoom bij de hond

In het beginstadium van botkanker kan het zijn dat uw hond geen symptomen heeft. Pas als de zwelling druk gaat uitoefenen op het botvlies van uw hond, voelt hij pijn. Door de pijn gaat uw hond kreupel lopen en manken met de aangetaste poot. Ook kan u een zwelling of bult zien op de plaats van de tumor. Deze plek is erg pijnlijk voor uw hond. Druk uitoefenen op deze plek is dan ook af te raden. 

Wat kunt u doen tegen Osteosarcoom bij uw hond?

Botkanker is alleen te genezen als uw hond de juiste behandeling krijgt van een dierenarts. Naast deze behandeling kunt u ervoor zorgen dat uw hond een optimale conditie en weerstand heeft. U kunt dit doen door bijvoorbeeld het hondenvoer van Bozita Robur te gebruiken. Deze hondenbrokken zijn speciaal ontwikkeld voor honden die extra weerstand nodig hebben. Ze bevatten alle noodzakelijke vitaminen en mineralen. Voor een aanvulling van mineralen kunt u het vitamineconcentraat van Fortan Cafortan gebruiken.

Heeft uw hond Osteosarcoom? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Botkanker zorgt voor veel pijn bij uw hond. Natuurlijk wilt u dat dit zo snel mogelijk verholpen wordt. U kunt daarvoor contact opnemen met een dierenarts. De dierenarts kan uw hond pijnstillers geven en een behandeling met u doornemen. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts