U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Overgeven hond

Overgeven hond

Overgeven hond; wat betekent dat?

Iedere hondenbezitter maakt het wel eens mee: overgeven bij de hond. De maaginhoud komt bij het overgeven weer omhoog en wordt door de hond uitgespuugd. Honden braken wel vaker, het hoeft niets ernstigs te betekenen. De oorzaak van braken is een onrustige maag. Vaak door iets wat de hond binnen heeft gekregen, maar het kan ook een andere oorzaak in het lichaam van uw hond hebben. Mogelijke oorzaken van het overgeven van de hond:

  • hij heeft iets verkeerd heeft gegeten, zoals bedorven voedsel of afvalOvergeven hond
  • hij heeft speelgoed of een ander voorwerp ingeslikt
  • hij heeft een gevoelige maag 
  • hij heeft last van wormen
  • hij eet te snel of te veel achter elkaar
  • hij lijdt aan bepaalde problemen zoals nierfalen. De nieren verwijderen normaal gesproken alle afvalstoffen uit het lichaam. Wanneer de nieren dit niet meer kunnen, hopen alle afvalstoffen zich op en dit leidt tot braken.

 

Ingeslikt speelgoed of andere voorwerpen kunnen een maagzweer veroorzaken. Dit zorgt voor bloedingen of de hond krijgt er een ernstige verstopping van.Het braaksel van uw hond bevat oud bloed als hij een maagzweer heeft. De kleur van het braaksel is dan zwart. Het is belangrijk dat u bij twijfel over de gezondheid van u hond naar de dierenarts gaat,  

Overgeven hond; symptomen

Als uw hond eenmalig overgeeft, is dit geen reden tot ongerustheid. Wanneer de hond vaak overgeeft, moet u uw hond in de gaten houden. Veel braken kan namelijk uitdroging tot gevolg hebben. Hoewel u het overgeven direct herkent, zetten we toch de symptomen even op een rij.

Overgeven hond; wat kunt u zelf doen?

Uw hond geeft over, dan wilt u natuurlijk dat de maag van uw hond tot rust komt. Wat u er zelf aan kunt doen hangt natuurlijk af van de oorzaak van het overgeven.

Een paar algemene tips bij overgeven door de hond:

  • sla een maaltijd over en geef de hond daarna kleine porties voer, zodat de maag tot rust komt
  • geef de hond voldoende drinken, in kleine beetjes
  • wissel van merk hondenbrokken, bijvoorbeeld speciale dieetbrokken (overleg even met de dierenarts)
  • bij overgeven door wormen: geef de hond een ontwormingskuur

 

Mocht de hond vaker overgeven en u twijfelen over zijn gezondheid, overleg dan met de dierenarts wat er aan te doen is.

Uw hond geeft vaak over? Zoek direct een dierenarts

Wanneer het braken van uw hond aanhoudt of uw hond er ziek uitziet, is het verstandig een dierenarts te raadplegen. Wilt u een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts