U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Parvovirus hond

Parvovirus hond

Parvovirus hond; wat is het?

Het Parvovirus is een zeer besmettelijk virus bij honden. Dit virus wordt verspreid via de ontlasting van besmette honden. Als uw hond snuffelt, likt of eet van ontlasting van een besmette hond krijgt hij het Parvovirus ook. U kunt het Parvovirus ook meenemen naar huis als u in hondenpoep gestapt bent. Het virus kan in de ontlasting van een hond gedurende lange tijd overleven. Als uw hond besmet raakt met het Parvovirus krijgt hij na 7 tot 10 dagen klachten. Als het virus eenmaal in het lichaam van uw hond zit, verspreidt het zich naar het maagslijmvlies. Daar maakt het Parvovirus cellen kapot. Het nestelt zich in de cellen die aan het delen zijn en vermeerdert zo het eigen virus. De meeste honden die besmet raken met het Parvovirus overleven dit niet. De ziekteduur wisselt van 24 uur tot enkele weken. Als uw hond ziek is, kan hij na 5 dagen antistoffen aanmaken. De honden die het Parvovirus overleven, redden dit alleen door medicijnen, infusen en langdurige ondersteuning na het virus. Ga daarom ook direct naar de dierenarts als u vermoedt dat uw hond het Parvovirus heeft.

parvovirus hond

Parvovirus hond; symptomen

Meestal zijn de eerste symptomen van het Parvovirus bij de hond lusteloosheid en een verminderde eetlust. Daarna begint uw hond te braken, dit kan ernstige vormen aannemen. Er kan bloed in het braaksel van uw hond zitten. Ongeveer 24 uur nadat uw hond begint met overgeven, komt vaak de diarree. Dit is meestal erg waterig en bloederig. Dit komt doordat het virus de binnenkant van de darmen kapot maakt. Als uw hond Parvo heeft, is zijn vermogen om hier van te herstellen afhankelijk van onder andere zijn leeftijd, leefomstandigheden en andere virussen. In het stadium van de diarree krijgt uw hond meestal ook koorts. Dit kan een te hoge temperatuur zijn maar ook een ondertemperatuur. 

Parvovirus hond; wat kunt u zelf doen?

Het Parvovirus zelf kunt u niet bestrijden, ook een dierenarts niet. U kunt het vergelijken met een flinke buikgriep bij uzelf. Hiervan moet u ook uitzieken. Aangezien de meeste honden overlijden aan het Parvovirus is het wel van belang dat uw hond hulp van de dierenarts krijgt. Dit kan door middel van infusen tegen uitdroging en bijvoorbeeld antibiotica om de schade te beperken. U kunt echter beter voorkomen dat uw hond het Parvovirus krijgt. Dit kunt u doen door uw hond de juiste inentingen te geven. U kunt hier informatie over krijgen bij een dierenarts. Naast de inenting kunt u er ook voor zorgen dat uw hond lichamelijk zo gezond mogelijk is.

Heeft uw hond Parvovirus? Zoek direct een dierenarts

Bent u bang dat uw hond het Parvovirus heeft? Neemt u dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan onderzoeken of uw hond daadwerkelijk ziek is en een behandeling starten. Vind direct een dierenarts bij u in de regio. 

Zoek een dierenarts