U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Problemen na sterilisatie bij honden

Problemen na sterilisatie bij honden

Wat zijn problemen na sterilisatie bij honden?

Hond met problemen door sterilisatieSterilisatie houdt in dat de baarmoeder en de eierstokken van uw hond verwijderd worden. Soms worden alleen de eierstokken weg gehaald. U kunt uw teefje laten steriliseren zodra zij volwassen is. Sterilisatie wordt meestal uitgevoerd omdat het teefje daarna niet meer loops wordt. Ook wordt het gedaan om de kans op baarmoederkanker en melkkliertumoren te verkleinen. Als uw hond niet gesteriliseerd is, wordt ze ongeveer 1 á 2 keer per jaar loops. Na deze periode kan ze drachtig zijn. Is ze dit niet dan kan ze wel schijnzwanger zijn. Na een sterilisatie kan uw hond dikker worden, uw hond heeft minder eten nodig. Het lichaam van uw hond zet voeding nu sneller om in vet. Dit betekent een verhoogde kans op overgewicht. Daarnaast kan uw hond incontinent worden, dit betekent dat ze last kan hebben van urineverlies. Doordat de hormonen, afkomstig van de eierstokken, van uw hond verdwijnen kan ze haar urine minder gemakkelijk ophouden.  Ook kan het gedrag van uw hond veranderen.  Zo kan uw hond dominanter worden na sterilisatie, dit komt doordat het oestrogeen hormoon verdwijnt. Uw hond kan sterker lijken en soms zelf agressiever worden. Daarnaast kan uw hond last krijgen van de wond, deze kan gaan jeuken. Als het jeukt gaat ze krabben en likken. Voorkom dat de wond gaat ontsteken.

Symptomen van problemen bij sterilisatie bij honden?

Na sterilisatie kan uw hond dikker worden. De stofwisseling van uw hond verandert, uw hond heeft nu ander of minder voer nodig. Ook kan uw hond incontinent worden. U kunt bijvoorbeeld natte plekken vinden op haar kleed of in de mand. Daarnaast kan uw hond agressiever worden of dominant gedrag vertonen. Dit wordt veroorzaakt door de verandering in de hormoonhuishouding van uw hond. Na de sterilisatie heeft uw hond een wond op haar buik. Deze wond kan gaan jeuken. 

 Wat kunt u doen tegen problemen na sterilisatie van uw hond?

U hond kan verschillende problemen krijgen na sterilisatie. Na de sterilisatie heeft uw hond altijd een wond. Heeft uw hond jeuk en krabt en likt ze aan de wond? Voorkom een ontsteking en probeer eens de beschermkraag van Kong. Daarnaast verandert de stofwisseling van uw hond en hierdoor kan ze last krijgen  van overgewicht. Dit kunt u voorkomen door uw hond een aangepast dieet te geven. Probeer eens de hondenbrokken van Bosch special Light.

Heeft uw hond problemen na sterilisatie? Zoek dierenarts

Ervaart u problemen na de sterilisatie van uw hond? En wilt u liever meteen een afspraak maken bij een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan u advies geven op het gebied van de problemen en eventueel een behandeling starten. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts