U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Schurft hond

Schurft hond

Schurft hond; wat is het?

Schurft of scabies bij de hond wordt veroorzaakt door de sarcoptesmijt of de schurftmijt. De sarcoptesmijt is een spinachtig diertje dat leeft van de huidschilfers van uw hond. De mijt schraapt de huidschilfers zelf van de huid af, waarbij hij gangetjes onder de huid van uw hond graaft. De mijt komt meestal voor onder de oksels, in de hakken, ellebogen en onder de buik. Soms zien we ook dat de oogleden van de hond aangetast zijn door de mijt. De mijt veroorzaakt bij het graven erge jeuk. Wanneer er geen behandeling gestart wordt, zal de schurftmijt zich verder uitbreiden over het lichaam van uw hond. Schurft is erg besmettelijk. Een hond met schurft moet u weghouden van andere honden. Ook kan de sarcoptesmijt op u overspringen. In dit geval zal een huisarts ingeschakeld moeten worden.Schurft hond

Schurft hond; symptomen

De schurftmijt veroorzaakt jeuk bij uw hond. Hij zal flink krabben of likken. De mijt vestigt zich doorgaans in de ellebogen, hakken, liesplooi, onder de buik en in de oksels. Uw hond krijgt hier kale plekken. Wanneer de besmetting zich uitbreidt en ernstiger wordt, kan uw hond korsten krijgen en de huid kan gaan ontsteken. De sarcoptesmijt kan ook rondom het oog zitten, daarbij vormen zich kale plekken op de oogrand en de oogleden. 

Schurft hond; wat kunt u zelf doen?

Een schurft besmetting is totaal geen pretje voor u en uw hond. Wat kunt u het beste doen om dit te verhelpen? Er zijn gelukkig middelen te verkrijgen om uw hond te beschermen tegen de schurftmijt.

Heeft uw hond schurft? Vind direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw hond schurft heeft? En wilt u liever een afspraak maken bij een dierenarts bij u in de buurt? De dierenarts kan u vertellen of uw hond scabiës heeft en een behandeling adviseren. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts