U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Spoelworm hond

Spoelworm hond

Spoelworm hond; wat is het?

De spoelworm bij de hond is een roze worm die ongeveer 18 centimeter lang kan worden. Deze worm leeft in de dunne darm van uw hond. U kunt deze worm tegen komen in de ontlasting van uw hond. De spoelworm lijkt dan het meest op een dun touwtje. De spoelworm produceert enorm veel eitjes, tot wel 200.000 per dag. Uw hond voert deze eitjes af door middel van ontlasting of braaksel. De eitjes van de spoelworm kunt u niet met het blote oog zien. Als zich in de eitjes nieuwe larven ontwikkelen, kunnen deze andere honden besmetten. De meeste honden raken dan ook besmet door het oplikken van de eitjes. Als een eitje eenmaal in het lichaam van uw hond zit, komt de larve vrij. Deze maakt een gaatje in de darmwand en komt zo een bloedvat binnen. De larve laat zich met de bloedstroom meevoeren. Op deze manier kan de larve in de longen, spieren, vetweefsel of de lever van uw hond terecht komen. In alle organen, behalve de longen, komt de larve in een soort ruststand terecht. Er kunnen zich op deze plaatsen wel ontstekingen vormen.

Wanneer de larve van de spoelworm in de longen terecht komt, zoekt hij de bronchiën van uw hond op. Uw hond gaat hierdoor hoesten. Uw hond zorgt er zo voor dat de larve zijn keel bereikt. Wanneer uw hond slikt, komt de larve opnieuw in de darmen van uw hond terecht. De darmen hebben het perfecte klimaat voor de larve, waardoor hij een volwassen spoelworm kan worden. Deze produceert vervolgens weer 200.000 eitjes per dag. Naast een besmetting via het oplikken van eitjes kan uw hond ook geïnfecteerd raken met spoelworm bij zijn geboorte. De moederhond kan de spoelworm al in de baarmoeder doorgeven, maar dit kan ook via de moedermelk gebeuren. Als uw hond niet behandeld wordt voor de spoelworm blijft hij zijn leven lang besmet. Een besmetting richt schade aan bij uw hond. Uw hond kan er zelfs aan overlijden. Ook u of uw kinderen kunnen besmet raken met spoelwormen, meestal gebeurt dit tijdens het tuinieren of het spelen van uw kinderen in de zandbak.

Spoelworm hond; symptomen

Bij volwassen honden geeft een spoelworm infectie meestal geen symptomen. Dit betekent zeker niet dat de spoelworm geen schade aanricht bij uw hond. Uw hond kan ontstekingen krijgen op de plekken waar de larven zich bevinden. Als uw hond veel volwassen spoelwormen in zijn darmen heeft, dan kunnen deze een verstopping veroorzaken. Dit kan zelfs leiden tot het scheuren van de darm, die de dood tot gevolg heeft. Ontwormen is daarom ook erg belangrijk. Een infectie bij een pup is meestal duidelijker te zien. Besmetting met een spoelworm is levensgevaarlijk voor uw pup. Een pup kan direct na zijn geboorte last hebben van diarree, hoesten, uitbraken van wormen, verstoppingen van de darmen, dikke buik (vol met spoelwormen) en een doffe vacht. Een ernstige besmetting kan zorgen voor het overlijden van uw pup. 

Spoelworm hond; wat kunt u zelf doen?

Een spoelworm infectie bij de hond kunt u natuurlijk het beste voorkomen. Dit doet u door uw hond op tijd een wormenkuur te geven. Niet alle kuren zijn geschikt ter voorkoming van een spoelworm besmetting. Vraag bij twijfel de dierenarts om advies.

Heeft uw hond spoelwormen? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw hond last heeft van spoelwormen? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? De dierenarts kan u een geschikt ontwormingsschema aanbieden en onderzoeken of uw hond besmet is met spoelwormen. Vind een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.  

Zoek een dierenarts