U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Staar bij honden

Gerelateerde informatie

Staar bij honden

Staar bij honden; wat is het?

Staar bij honden is een oogaandoening. Staar komt meestal voor bij oudere honden en is dus een ouderdomskwaal. Staar komt soms bij jonge honden voor, vaak is dit dan een complicatie van suikerziekte. Het oog van uw hond heeft een lens, hier kan uw hond door zien. Deze lens laat normaal gesproken licht door waardoor uw hond duidelijk zicht heeft. Als uw hond staar ontwikkelt, wordt de lens van het oog langzaam troebel. Dit betekent dat de lens steeds iets minder licht door laat. U kunt dit herkennen door een verandering in de kleur van de ogen. Het oog van uw hond (de pupil, het zwarte gedeelte in het midden van het oog) verkleurt langzaam van zwart naar grijs en uiteindelijk zal het wit worden. Uw hond kan niet meer goed zien, eerst zal hij wazig gaan zien en uiteindelijk kan hij blind worden. Doordat de staar zich langzaam ontwikkelt heeft uw hond tijd om zich aan te passen aan het verminderde zicht. Hij zal hier aan wennen en ondervindt meestal geen hinder. Wanneer uw hond nog jong is en staar ontwikkelt, kan uw hond geopereerd worden. Staar bij een jonge hond verloopt meestal sneller, blindheid zal sneller optreden. Een staaroperatie kunt u vergelijken met een staaroperatie bij mensen.

Staar bij honden; symptomen

U kunt beginnende staar bij honden herkennen aan een verkleuring van de pupil van uw hond. De pupil is normaal zwart, als uw hond staar heeft zal deze langzaam grijzig worden. Na verloop van tijd kan de pupil wit worden. U kunt het verminderde zicht van uw hond soms opmerken. Meestal gebeurt dit in vreemde ruimtes. Uw hond kent de weg niet en kan tegen spullen of muren botsen. In huis is dit meestal geen probleem, uw hond heeft zich de weg aangeleerd en kent de spullen in uw huis. 

Staar bij honden; wat kunt u zelf doen?

Heeft u een ouder wordende hond? De kans dat uw hond staar ontwikkelt is zeker aanwezig. U kunt hier eigenlijk niets aan veranderen. Wel kunt u het immuunsysteem van uw hond ondersteunen en het verouderingsproces afremmen met goede hondenbrokken. Is uw hond nog jong en ontwikkelt hij staar? Neemt u dan contact op met een dierenarts om de mogelijkheden door te nemen.

Heeft uw hond staar? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Ziet u een verkleuring in de pupil van uw hond? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan uw vertellen of uw hond staar heeft. Ook kan hij u advies geven welke gebaseerd is op uw hond en zijn leeftijd. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering