U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Stress bij honden

Stress bij honden

Stress bij honden; wat is het?

Hond met stressStress kan letterlijk vertaald worden in spanning. Stress bij honden is een reactie van het lichaam van uw hond op een situatie of prikkel van buitenaf. Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam en is onder te verdelen in twee soorten. Uw hond kan positieve stress en negatieve stress ervaren. Als u met uw hond aan het spelen bent en u gooit een stok of een speeltje weg, dan ervaart uw hond stress. Dit is een positieve vorm van stress. Deze vorm van stress zorgt voor een verhoogde prestatie en alertheid. Als uw hond positieve stress ervaart, betekent dit dat de stress situatie van korte duur is.

Als uw hond gedurende lange tijd wordt blootgesteld aan stress spreken we van chronische stress. Deze vorm van stress is altijd negatieve stress. Negatieve stress kan komen doordat uw hond gedurende lange tijd geen grip heeft op zijn leven. Hij weet niet wat er gaat gebeuren en er is veel onzekerheid. Negatieve stress kan veel invloed hebben op uw hond, zowel psychisch als lichamelijk. Uw hond kan probleemgedrag vertonen zoals grommen, blaffen, happen en het stukmaken van spullen in huis. Ook kan uw hond lichamelijke klachten krijgen zoals chronische diarree, vachtproblemen en gespannen spieren.

Stress bij honden; symptomen

 

Stress bij honden; wat kunt u zelf doen?

Als uw hond zich in een stress situatie bevindt, kunt u hem het beste uit de situatie halen. Om er voor te zorgen dat de stress niet voor gezondheidsproblemen zorgt is het van belang dat uw hond geen langdurige stress ervaart. Sommige honden zijn van nature sneller bang en gestrest. Er zijn producten te koop die kalmerend werken.

Heeft uw hond last van stress? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Staat uw hond onder voortdurende stress? Herkent u één van de symptomen van chronische stress bij uw hond? U kunt meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de regio. Een dierenarts kan samen met u bekijken welke situatie stress veroorzaakt bij uw hond. Ook kan hij uw hond eventueel behandelen voor één van de symptomen of de stress. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts