U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Suikerziekte hond

Suikerziekte hond

Suikerziekte hond; wat is het?

Suikerziekte bij de hond noemen we ook wel diabetes. Suikerziekte wordt veroorzaakt door een probleem in de stofwisseling van uw hond. Normaal gesproken maakt de alvleesklier het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat het lichaam van uw hond bloedglucose (bloedsuiker) opneemt vanuit het bloed. Bloedglucose wordt dan gebruikt in de lichaamscellen. Een tekort aan het insuline hormoon betekent dat uw hond niet genoeg bloedglucose op kan nemen. Het bloedglucose in het lichaam wordt zo te hoog, het glucose gehalte in de lichaamscellen te laag.  

Suikerziekte hond; symptomen

De belangrijkste symptomen van suikerziekte bij uw hond zijn veel drinken en veel plassen. Door de verminderde energie krijgt uw hond een verhoogde eetlust. Ondanks het extra eten zal uw hond vermageren. Zonder behandeling kan uw hond zich door suikerziekte in zijn geheel ziek gaan voelen. Hij kan bijvoorbeeld gaan overgeven. Wanneer uw hond een hypo heeft, zult u extra moeten letten op de volgende symptomen. Uw hond zal zich rusteloos of sloom gedragen. Ook zal hij extra honger hebben en kan hij rillen of trillen. In ernstige gevallen kan uw hond een soort epileptische aanval krijgen of in coma raken. 

Suikerziekte hond; wat kunt u zelf doen?

Een hond met suikerziekte moet behandeld worden door een dierenarts. Hij zal insuline spuiten krijgen. Daarnaast kunt u uw hond ondersteunen door hem speciaal voer te geven voor honden met suikerziekte. Ook is het belangrijk om druivensuiker in huis te hebben. Als uw hond een hypo heeft en hij niet meer zelfstandig eet, dient u hem druivensuiker onder zijn tong te leggen. Er is poeder beschikbaar met druivensuiker dat geschikt is voor honden met suikerziekte. 

Uw hond suikerziekte? Zoek direct een dierenarts

Vermoedt u dat uw hond suikerziekte heeft? Wilt u meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan door middel van bloedonderzoek vaststellen of uw hond diabetes heeft. Daarna bekijkt hij samen met u welke behandeling geschikt is voor uw hond. Vind direct een dierenarts bij u in de regio. 

Zoek een dierenarts