U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Teken bij honden

Gerelateerde informatie

Teken bij honden

Teken bij honden; wat zijn het?

Hond met tekenSpinachtige parasieten met acht poten die bloed zuigen. Dat zijn teken bij honden. De beestjes bevinden zich voornamelijk in bomen, struiken en gras. Als uw hond voorbij loopt, hechten teken zich aan de vacht van uw huisdier. Teken nestelen zich vervolgens in de huid van uw hond en zuigen bloed op. Als uw hond een teek heeft, is het belangrijk dat deze goed verwijderd wordt. De kop van de parasiet zit namelijk in de huid en is vaak niet zichtbaar. U kunt hier een speciaal tangetje voor gebruiken. Als een teek zich heeft vast genesteld in de huid van uw hond, kan dit een beetje gaan irriteren. Toch zijn het vooral de ziekten die teken kunnen overdragen die gevaren met zich meebrengen. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van LymeBabessiose of Ehrlichiose.

Teken bij honden; symptomen

Teken bij honden; wat kunt u zelf doen?
Gaat uw hond vaak naar buiten? Controleer zijn vacht en huid dan elke dag op teken. Teken komen het hele jaar door, maar zijn vooral actief in de maanden maart tot en met oktober. Wees dan extra alert tijdens uw controles. Als u de teek binnen 24 uur nadat hij zich heeft vastgebeten verwijdert  kan de teek geen ziekten overbrengen. Dit is omdat er dan nog geen contact is tussen het bloed van uw hond en de maag van de teek. U kunt uw hond goed beschermen tegen teken. Er zijn verschillende poeders, shampoos, sprays en voedingssupplementen beschikbaar die hier ondersteuning bij bieden. Zorg ook dat u een tekentang in huis heeft.

Heeft uw hond last van teken? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Maakt u zich zorgen over teken bij honden? Bent u bang dat uw hond ziek is geworden door een tekenbeet? Neem dan contact op met een dierenarts. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts