U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Verlatingsangst hond

Verlatingsangst hond

Verlatingsangst hond; wat is het?

U gaat een paar uur weg voor een bezoekje en komt thuis. De woonkamer is een chaos, de hondenmand kapotgebeten, kussens kapotgemaakt of kranten verscheurd door de hele kamer. Uw hond heeft verlatingsangst en heeft zich daarom zo gedragen. Veel blaffen, ook lastig voor de buren, hoort ook bij verlatingsangst. Honden zijn van nature roedeldieren en niet gewend om alleen op het territorium achter te blijven. Vandaar de verlatingsangst bij de hond als u hem plots alleen achter laat. Hij wordt dan angstig. Het is belangrijk dat u uw hond op een rustige, geduldige manier leert om van zijn verlatingsangst af te komen. Begin hier bij voorkeur al mee als hij nog pup is, als onderdeel van zijn opvoeding.Verlatingsangst hond

Verlatingsangst hond; symptomen

Een hond met verlatingsangst kan allerlei capriolen uithalen. Van eenvoudigweg continu blaffen zolang uw weg bent, tot van alles slopen in huis. Hij uit zijn angst en frustratie op een primaire manier.

 

Verlatingsangst hond; wat kunt u er tegen doen?

Alle honden hebben van nature last van verlatingsangst, ze zijn immers gewend om in een roedel te leven. Wel kan het ene hondenras beter alleen zijn dan het andere hondenras, bekijk dit dus goed voor u een hond in huis haalt. Wilt u uw hond alleen kunnen laten in huis, zonder dat hij angstig is en vervelend gedrag vertoont? Begin dan met het aanleren ervan als hij nog een pup is. Daarnaast hebben we nog een paar tips tegen verlatingsangst bij de hond:

  • Maak uw hond flink moe voor vertrek, hij wil dan uitrusten in zijn mand
  • Geef hem geen bijzondere aandacht bij vertrek en thuiskomst
  • Houd uw emoties in bedwang en blijf kalm
  • Bouw het alleen zijn op vanaf een paar minuten
  • Doorbreek vaste patronen waar de hond nerveus van wordt
  • Voorkom verveling en geef uw hond leuk (kauw)speelgoed

 

Verlatingsangst bij uw hond? Zoek direct een dierenarts

Is uw hond geen pup meer en heeft hij veel last van verlatingsangst? Maakt hij spullen stuk, blaf of jankt hij of bevuilt hij uw huis? Niet alleen vervelend voor u en de buren, maar ook voor uw hond. Uw dierenarts kan u tips geven om met verlatingsangst om te gaan.