U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Verstopping hond

Verstopping hond

Verstopping hond; wat is het?

Hond met obstipatie of verstoppingVerstopping wil zeggen dat uw hond problemen met zijn darmen heeft, ook wel obstipatie genoemd. De stoelgang gaat dan erg moeilijk, uw hond moet hard persen. Als uw hond zijn ontlasting helemaal niet meer kwijt kan, is het belangrijk dat de ontlasting verwijderd wordt. In de ontlasting van uw hond zitten afvalstoffen van het lichaam. Deze horen met de ontlasting uit het lichaam van uw hond te verdwijnen. Gebeurt dit niet dan gaan de darmen de afvalstoffen weer afgeven aan het bloed. Dit kan levensgevaarlijk zijn voor uw hond.

Verstopping bij de hond kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan uw hond te weinig drinken. Zijn ontlasting wordt hierdoor hard en hij kan het niet meer kwijt. Ook kan uw hond obstipatie krijgen door verkeerde voeding. Daarnaast kan uw hond iets verkeerds gegeten hebben. Hij kan een bot of een hondenspeeltje opgegeten hebben, dit kan verstopping in de darmen veroorzaken. Een luie en slome hond heeft meer kans op obstipatie. Laat uw hond genoeg bewegen, niet bewegen zorgt voor een verstopping bij de hond. Lichamelijke aandoeningen kunnen ook obstipatie veroorzaken. Zo kan uw hond een slecht werkende schildklier hebben, een hernia of een stofwisselingsziekte. Als uw hond langdurig last heeft van verstopping is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

Verstopping hond; symptomen

U kunt verstopping gemakkelijk vaststellen door de ontlasting van uw hond goed in de gaten te houden. Merkt u verandering in de hoeveelheid ontlasting van uw hond? Het kan zijn dat uw hond moeite heeft met zijn stoelgang. Dit is een teken van verstopping. Uw hond kan hard persen wanneer hij moet poepen. Ook kan hij een verminderde eetlust hebben. Als de darmen van uw hond erg verstopt zitten, treft u slijm en bloed aan in de ontlasting van uw hond. Daarnaast kan uw hond erg winderig worden. 

Verstopping hond; wat kunt u zelf doen?

Heeft uw hond last van verstopping? U wilt natuurlijk dat hij zich zo snel mogelijk weer beter voelt. Wat kunt u dan het beste doen? Zorg dat hij voldoende drinkt en beweegt. Daarnaast zijn er voedingssuplementen beschikbaar die de stoelgang bevorderen. Ga bij twijfel altijd naar een dierenarts.

Uw hond last van verstopping? Zoek direct een dierenarts

Blijft uw hond last houden van verstopping? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan de oorzaak van de obstipatie achterhalen. Als de oorzaak bekend is kan een behandeling gestart worden. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts