U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Vlooien hond

Vlooien hond

Vlooien hond; wat betekent het?

Vlooien hondVlooien bij de hond zijn kleine parasieten die leven van bloed. Bij huisdieren komen twee soorten vlooien voor: de Ctenocefalides Canis, de hondenvlooien, en de Ctenocefalides Felis, de kattenvlooien. Hoewel u het misschien niet denkt, komt vooral de kattenvlo voor bij honden. Honden kunnen veel last hebben van vlooien. Ze veroorzaken namelijk veel jeuk. Als een vrouwtjes vlo bloed van uw hond heeft gehad, legt zij eitjes in de vacht van uw huisdier. Die eitjes kunnen loslaten en worden zo verspreid in uw woning. Er zijn ook honden die allergisch zijn voor vlooien. Hij gaat dan extreem krabben en heeft er veel last van. Uw hond heeft vlooien of u denkt dat hij allergisch is voor vlooien? Maak dan een afspraak met uw dierenarts voor onderzoek.

Hoe komt u hond aan vlooien? Mogelijke oorzaken:

  • Rechtstreekse besmetting via een dier met vlooien
  • Besmetting door in een omgeving te zijn waar een dier met vlooien is geweest

Vlooien hond; symptomen

Erg vervelend is het wel: vlooien hond. Zeker als u nog andere huisdieren of kinderen heeft, is een ware plaag zo geboren. Signaleer dus op tijd wanneer de hond last heeft en grijp direct in. Vlooien kunt u zelf zien zitten in de vacht van uw hond. Meestal komen ze terecht op de rug, in de liezen en oksels van het dier.

Vlooien hond; wat kunt u zelf doen?

Een vlooienplaag is de nachtmerrie van iedere huisdiereneigenaar. Gelukkig kunt u de vlooien en de eitjes vaak met het blote oog zien in de vacht van uw hond. Wat kunt u doen tegen vlooien bij uw hond:

  • Controleer de vacht regelmatig, gebruik daarvoor een ijzeren vlooienkam.
  • Ziet u eitjes, larven of vlooien? Er zijn verschillende poeders, shampoos en sprays verkrijgbaar die vlooien bestrijden. Pipetjes in de nek druppelen is een handige methode. Vraag advies in de dierenwinkel of bij uw dierenarts.
  • Een goede, ijzeren vlooienkam helpt uw hond ook van de vlooien en eitjes af en geeft verlichting.
  • Kies voor een middel dat ook vlooien en eitjes in de omgeving uitroeit. 
  • Voorkomen is beter dan genezen: er zijn vlooienbanden en andere middelen voor uw hond om hem te beschermen.
  • Tip: ontworm uw hond ook als u vlooien ontdekt!

Heeft uw hond vlooien? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw hond veel last van vlooien en krijgt u het niet voor elkaar om de beestjes uit uw huis te verwijderen? Vermoedt u dat uw hond bloedarmoede heeft omdat hij erg veel vlooien heeft? Neem dan contact op met een dierenarts. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. 

Zoek een dierenarts