U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Ziekte van Von Willebrand bij honden

Ziekte van Von Willebrand bij honden

Wat is de ziekte van von Willebrand?


De ziekte van von Willebrand is een bloedstollingsziekte bij de hond. Deze bloedziekte is een erfelijke aandoening. Uw hond is dus geboren met de ziekte van von Willebrand. Als uw hond wondjes heeft, dan bloeden deze. Het bloeden moet gestelpt worden. Hier zorgt de bloedstolling voor. De bloedstolling van uw hond kent twee fases. De eerste fase zorgt ervoor dat de bloedplaatjes samenklonteren waardoor de wond gedicht wordt. In de tweede fase wordt met behulp van het eiwit Fibrine een ‘web’ gemaakt zodat de wond stevig gedicht wordt. Bij de bloedstolling krijgt het lichaam hulp van twaalf stollingsfactoren. Eén daarvan heet de von Willebrandfactor. Bij de ziekte van von Willebrand is er sprake van een stoornis van deze factor. Het lichaam van uw hond maakt geen of te weinig von Willebrandfactor aan. 

Symptomen van de ziekte van von Willebrand bij honden


De von Willebrand ziekte is een stoornis in de eerste fase van de bloedstolling. Uw hond kan hierdoor snel bloedingen krijgen op de huid. Ook kunnen er bloedingen ontstaan op het slijmvlies van uw hond en komen bloedneuzen vaak voor. Daarnaast kan de urine rood kleuren of bloed in de ontlasting te zien zijn. De ziekte kan bloedarmoede veroorzaken bij uw hond.

 

Wat kunt u zelf doen tegen de ziekte van von Willebrand?


U kunt zelf niets tegen de ziekte doen. De ziekte is namelijk erfelijk. Als uw hond de ziekte van von Willebrand heeft, dan is een bezoek aan de dierenarts of dierenkliniek aan te raden. De dierenarts kan een behandeling starten en u kunt advies voor thuis krijgen. Soms kan een speciale behandeling nodig zijn. De dierenarts kan u hier meer over vertellen.

Heeft uw hond de ziekte van von Willebrand?


Vermoedt u dat uw hond de ziekte van von Willebrand heeft? Twijfel dan niet, maar maak meteen een afspraak bij de dierenarts of dierenkliniek. De dierenarts kan de ziekte vaststellen en eventuele medicijnen voorschrijven. Ook kunt u al uw vragen stellen. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten