U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Zonnesteek hond

Zonnesteek hond

Zonnesteek hond; wat is het?


Zonnesteek wordt veroorzaakt door hitte. Een zonnesteek bij de hond komt dan ook voor in de zomer en bij warm weer. Uw hond kan een zonnesteek krijgen. Dit betekent dat het lichaam van uw hond oververhit raakt. Het lichaam kan de warmte niet meer kwijt waardoor het als het ware aan de kook raakt. Uw hond kan hier aan overlijden. Een zonnesteek kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan uw hond te actief zijn bij warm weer, geen schaduw tot zijn beschikking hebben of te weinig water drinken. Sommige honden, zoals Buldoggen, hebben sneller een zonnesteek.

Zonnesteek hond; symptomen


Als uw hond het warm heeft, gaat hij hijgen en probeert hij de warmt via zijn tong kwijt te raken. Wanneer dit niet voldoende lukt, wordt het speeksel van uw hond dik en stroperig. Hij gaat sneller hijgen en het tandvlees wordt rood. Koelt het lichaam nu niet af? Dan raakt uw hond in een shock en vallen zijn organen één voor één uit. Als de hersenen bereikt worden, kan uw hond een toeval of een hartaanval krijgen. Ook kan hij in coma raken. Uw hond heeft altijd medische zorg nodig bij zonnesteek! 

 

Zonnesteek hond; wat kunt u zelf doen?


Zonnesteek is eenvoudig te voorkomen. Op warme dagen kunt u er het beste voor zorgen dat uw hond voldoende drinkwater heeft, kleine korte wandelingen maakt, voldoende schaduw heeft en koele plekjes op kan zoeken. Als uw hond toch oververhit raakt, moet u altijd contact opnemen met een dierenkliniek of dierenarts.

Heeft uw hond een zonnesteek? Zoek direct een dierenarts

Vermoedt u zonnesteek bij uw hond? Twijfel dan niet, maar neem meteen contact op met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt. Een dierenarts kan u advies geven, uw hond onderzoeken en eventueel een behandeling starten. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten