U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Zwangerschap hond

Zwangerschap hond

Zwangerschap hond: de dekking

Een zwangerschap bij de hond ontstaat pas na een succesvolle dekking. Het kan zijn dat u zelf een reu en een teefje bij elkaar zet voor de dekking. Of het gebeurt ongewenst. Indien een reu niet gecastreerd is en een teefje niet gesteriliseerd, kunt u hier het beste mee oppassen. Een ongewenste zwangerschap levert een nest met puppy’s en de bijkomende verzorging op. Om over de kosten nog maar niet te spreken. Zwangerschap bij de hond is alleen mogelijk tijdens de loopsheid van het teefje. Vanaf ongeveer 1 a 1,5 jaar (volwassenheid van de hond) wordt een vrouwtjeshond loops. Dit gebeurt meestal twee keer per jaar, gedurende een aantal weken. Ze is tijdens deze periode erg vruchtbaar en reutjes ruiken dit al van afstand. Houd uw hond dus aangelijnd tijdens deze periode of laat uw teefje steriliseren om een zwangerschap bij de hond te voorkomen.zwangerschap hond

Zwangerschap hond: symptomen

De bevruchting van de hond zorgt voor een zwangerschap. Wanneer uw hond zwanger is, kunt u dit merken aan lichamelijke symptomen en aan haar gedrag. De symptomen kunnen heel subtiel zijn en het is lastig vast te stellen of uw hond echt zwanger is. Ga bij twijfel daarom langs de dierenarts, die kan een echo maken om de zwangerschap te bevestigen.

Zwangerschap hond: verzorging en voeding

Tijdens de zwangerschap kan de hond wat extra verzorging en aangepaste voeding gebruiken. Ga bij twijfel dan ook naar de dierenarts om de zwangerschap vast te laten stellen. Vanaf een week of 7 is het goed om de zwangere hond puppyvoeding bij te voeren, zodat zij en haar ongeboren pups alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Blijft u alleen de gewone voeding geven, verhoog de hoeveelheid dan met ongeveer 25%. Krijgt uw hond speciaal voer voor Large Breeds? Stap dan over op voer voor middelgrote rassen. Anders zal de hond tekorten krijgen. Zeker de laatste twee weken van de dracht moet het voer de hele dag beschikbaar zijn. Bij grote rassen is het aan te raden dit gedurende de hele zwangerschap te doen. Deze rassen hebben vaak moeite op gewicht te blijven tijdens de dracht. Daarnaast is het slim om uw hond extra te ontwormen tijdens de dracht.

Zwangerschap hond: draagtijd en bevalling

De draagtijd bij honden loopt nogal uiteen. Het duurt ongeveer tussen de 59 en 72 dagen. De lengte van de draagtijd hangt vooral af van de grootte van het nestje wat de teef zal werpen. Bij een kleiner nestje duurt de draagtijd in het algemeen langer. Wanneer gaat de hond bevallen? Enkele uren voor de bevalling ziet u waarschijnlijk een groenige afscheiding. De dagen voor de bevalling verandert de temperatuur van de zwangere hond. Door 2 maal daags te temperaturen kunt u zien wanneer het teefje gaat bevallen. Ook bij honden kunnen complicaties optreden tijdens de bevalling. Soms is daarvoor bijvoorbeeld een keizersnede nodig. Twijfelt u over de gezondheid van uw zwangere hond? Neem dan altijd contact op met een dierenarts bij u in de buurt.