U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Abces kat

Abces kat

Abces kat; wat is het?

Abces katEen abces bij de kat, helaas zien we dit geregeld. En dan vooral bij niet-gecastreerde katers. Dit komt doordat katers vaker met elkaar vechten. Er ontstaan daarbij wondjes die geïnfecteerd kunnen raken. Het afweersysteem van uw kat zorgt ervoor dat de infectiehaard ‘gevangen’ wordt. Het lichaam vormt een kapsel met bindweefsel om de bacteriën heen. Deze is dan gevuld met bacteriën en afweercellen. Beide ‘partijen’ vallen elkaar aan wat ettervorming en een abces als gevolg heeft. 
Een abces bij uw kat ziet er uit als een bult(je). Meestal zit een abces onderhuids, zelden in de organen van uw kat. Een abces kan vervelend zijn voor uw kat, maar ook gevaarlijk. Als een abces namelijk niet vanzelf ‘open springt’ of als er geen behandeling plaatsvindt, dan kan de ontsteking zich verder uitbreiden. De infectie kan de bloedbaan van uw kat bereiken met alle (gevaarlijke) gevolgen van dien. Laat een abces dus altijd behandelen door een dierenarts.

Symptomen van een abces kat

Een abces is meestal goed te zien of voelen: het is een bult(je) op de huid van uw kat. De ontsteking brengt soms ook symptomen met zich mee. Uw kat krijgt koorts, heeft pijn en voelt zich lusteloos. Op de plek van een abces kan de huid rood worden en zwellen. Ook kan deze plek warm aanvoelen. In sommige gevallen verliest uw kat zijn eetlust.

Abces kat; wat kunt u zelf doen?

Laat een abces bij uw kat altijd door een dierenarts behandelen. Deze wordt waarschijnlijk open gesneden zodat de etter er uit kan. Hierna kan eventueel een drain geplaatst worden zodat ook de nieuwe etter weg kan lopen. Ook dient de infectie bestreden te worden, vaak met een antibioticakuur.

Abces kat? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Herkent u een abces bij uw kat? Neem dan altijd contact op met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt. De dierenarts kan uw kat onderzoeken en een behandeling starten. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering