U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Ademhaling kat

Ademhaling kat

Ademhaling kat; wat is het?

Ademhaling katHeeft uw kat een piepende ademhaling, ademt hij erg langzaam of hapt hij naar adem? Dan is de kans groot dat uw huisdier last heeft van ademhalingsproblemen. Ademhalingsproblemen zijn vervelend en altijd reden tot actie. Een normale en goede ademhaling is natuurlijk van levensbelang voor uw kat. Normaal gesproken komt er door de ademhaling voldoende zuurstof in de longen en het bloed van uw kat terecht. Via het bloed kan de zuurstof alle lichaamsdelen van uw kat bereiken. Maar hoe weet u nu of uw kat (ab)normaal ademhaalt? 
Bij een normale ademhaling, ademt uw kat alleen door de neus. Hierbij beweegt zijn borstkast op en neer. Ook kunt u kijken of er sprake is van een normale ademhaling bij uw kat door de slijmvliezen te controleren. Bij een gewone ademhaling zijn de slijmvliezen (tandvlees en oogleden) lichtroze van kleur. Heeft uw kat last van zijn ademhaling? Dan worden deze bijvoorbeeld grauw en grijs. Ademhalingsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan uw kat een vreemd voorwerp ingeslikt hebben. Controleer dit dan ook meteen. Er zijn ook verschillende ziekten die ademhalingsproblemen als gevolg hebben; Feliene Infectueuze Peritonitis (FIP), Bronchitis en Hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Neem altijd contact op met een dierenarts als uw kat problemen heeft met zijn ademhaling.

Symptomen problemen ademhaling kat

Uw kat is benauwd en heeft een piepende of gierende ademhaling waarbij de buik en borst heftig op en neer bewegen. Ook kan uw kat een verminderde ademhaling hebben waarbij hij rustig ligt en minder regelmatig ademt dan normaal. Daarbij kan hij af en toe naar adem ‘happen’ met zijn bek open. Het ademhalen van uw kat lukt niet meer door de neus en zijn bek staat meer open, soms zelfs met zijn tong naar buiten. Zodra uw kat zuurstof tekort krijgt door ademhalingsproblemen, dan verkleuren de slijmvliezen van lichtroze naar grijs.  

Ademhaling kat; wat kunt u zelf doen?

Neem problemen met ademhalen bij uw kat altijd serieus en laat uw kat controleren! Heeft uw kat plotseling problemen met ademhalen? Leg u uw kat dan gestrekt neer. Let er daarbij op dat zijn nek uitgestrekt is zodat de longen en luchtwegen zoveel mogelijk lucht op kunnen nemen. Neem vervolgens meteen contact op met een dierenarts en laat weten van welke symptomen uw kat nog meer last heeft. Uw dierenarts adviseert u hoe er nu het beste gehandeld kan worden.

Ademhaling kat? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw kat ademhalingsproblemen en maakt u zich zorgen? Twijfel dan niet maar neem meteen contact op met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering