U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Allergie bij katten

Allergie bij katten

Allergie bij katten; wat is het?

Allergie bij kattenAls uw kat allergisch is, dan is uw kat overgevoelig. Zo kan uw kat allergisch zijn voor bepaald eten. Dit wordt dan voedselallergie genoemd. Voedselallergie kenmerkt zich door braken en diarree. Bij atopie hebben katten vaak last van huidproblemen en jeuk die veroorzaakt wordt door stoffen in de lucht, planten, dieren of pollen. Katten met contactallergie zijn allergisch voor een bepaald soort stof. De huid vertoont dan een allergische reactie op de plaats waar de huid contact heeft gehad met die stof. Katten kunnen ook allergisch zijn voor vlooien, dit wordt een vlooienallergie genoemd.  Veel katten die huidallergie hebben, hebben last van oorontsteking. Houd altijd de gezondheid van uw kat in de gaten. Alle katten kunnen namelijk last krijgen van allergieën. Bepaalde rassen zijn gevoeliger voor allergieën. Ook is een allergie vaak genetisch bepaald.

Symptomen van allergie bij katten

Bij atopie, voedselallergie en contactallergie heeft uw kat last van jeuk en zal uw kat zich vaak krabben, in de vacht bijten en haren eruit trekken. De huid kan warmer aanvoelen en rood en gezwollen zijn. Voedselallergie kenmerkt zich ook door braken en diarree. Veel katten die huidallergie hebben, hebben last van oorontsteking. Sommige allergieën zorgen voor ademhalingsproblemen waardoor de kat kan stikken.

Allergie bij katten; wat kunt u zelf doen?

U kunt vaak van alles doen om de allergie dragelijker te maken voor uw kat. Heeft uw kat last van vlooien? Koop dan vlooienmiddelen en maak uw huis grondig schoon. Als uw kat allergisch is voor bepaald voer, dan is het verstandig hypoallergene voeding te geven. Bij contactallergie of atopie is het belangrijk om te weten waar uw kat allergisch voor is. Dit kan alleen door uw kat te laten onderzoeken door een dierenarts. Die zal de oorzaak van de allergie vaststellen. Het is altijd belangrijk om de gezondheid van uw kat in de gaten te houden. Wacht bij het vermoeden van een allergie niet af, want allergieën zijn erg onaangenaam voor uw kat. Laat uw kat daarom jaarlijks door een dierenarts controleren.

Allergie bij katten; zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Vermoedt u een allergie bij uw kat?  Maak dan een afspraak bij een dierenarts of dierenkliniek. De dierenarts zal allereerst een allergietest uitvoeren om te kijken waar uw kat allergisch voor is. Dan pas kan er een behandelplan worden opgesteld, zodat uw kat zo min mogelijk last heeft van allergische reacties. In de meeste gevallen schrijft de dierenarts medicatie voor. Katten genezen nooit van de allergie, maar een behandeling voorkomt het erger worden van de reactie en kan de reactie onderdrukken. Vind hier een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts