U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Alvleesklieraandoeningen bij katten

Alvleesklieraandoeningen bij katten

Alvleesklieraandoeningen bij katten; wat is het?

Alvleesklieraandoeningen bij kattenDe alvleesklier van uw kat heeft meerdere functies. Het zogenoemde endocriene deel van de alvleesklier produceert insuline en glucagon. Dit zijn hormonen die verantwoordelijk zijn voor het bloedsuikergehalte. Kunnen deze hormonen niet goed hun werk doen, dan kan uw kat diabetes krijgen. Het zogenoemde exocriende deel van de alvleesklier maakt enzymen die het eten van uw kat verteren. Een gezonde alvleesklier zorgt ervoor dat de enzymen pas gaan werken in de darmen. Bij alvleesklierontsteking tasten deze enzymen het alvleesklierweefsel aan. Alvleesklierontsteking wordt ook wel pancreatis genoemd. Alvleesklieraandoeningen komen niet vaak voor bij katten en zijn moeilijk te constateren. Mogelijke oorzaken van alvleesklieraandoeningen zijn letsel door een aanrijding, val of een operatie, een infectie of insecticiden. Maar alvleesklieraandoeningen kunnen ook ontstaan door bijwerkingen van bepaalde medicijnen. Er kan sprake zijn van een acute of een chronische alvleesklieraandoening.

Symptomen alvleesklieraandoeningen bij katten

Alvleesklieraandoeningen zijn moeilijk te herkennen bij uw kat. Een verminderde eetlust, minder energie of braken zijn tekenen die kunnen wijzen op een alvleesklieraandoening.

Alvleesklieraandoeningen bij katten? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio kan een alvleesklieraandoening constateren door het bloed van uw kat te onderzoeken. Het kan ook zijn dat de dierenarts een echo maakt van de alvleesklier. Aan de hand van de uitkomst van het onderzoek wordt bepaald welke behandeling het beste gestart kan worden. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts