U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Alvleesklierontsteking kat

Alvleesklierontsteking kat

Alvleesklierontsteking kat ; wat is het?

Alvleesklierontsteking katEen alvleesklierontsteking is één van de alvleesklierproblemen die we bij katten zien. Gelukkig komen alvleesklierontstekingen niet al te vaak voor. Komt het wel voor, dan is een snelle reactie én behandeling noodzakelijk. Helaas zijn de symptomen van een alvleesklierontsteking vaak vaag zodat het niet (meteen) duidelijk is dat uw kat een vrij ernstige aandoening heeft. Door uw kat goed in de gaten te houden, kunt u eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid constateren en actie ondernemen. 
De alvleesklier bestaat uit twee delen; het endocriene en exocriende deel. In het endocriene deel wordt insuline en glucagon aangemaakt. In het exocriende deel vindt de vertering van enzymen uit het voedsel van uw kat plaats. Als uw kat een alvleesklierontsteking heeft, dan werkt het exocriende deel van de alvleesklier niet of onvoldoende. Dit zorgt ervoor dat de enzymen in andere delen van het lichaam verteerd worden met aantasting van deze delen als gevolg. Zo kunnen de alvleesklier, darmen en lever aangetast worden door een alvleesklierontsteking. Wanneer de ontsteking het endocriene deel aantast, ontstaat er ook nog eens suikerziekte bij uw kat. De ontsteking kan zich razendsnel uitbreiden in het lichaam. Een alvleesklierontsteking kan chronisch of acuut zijn. Daarbij kunnen de symptomen van mild tot ernstig variëren. 

Symptomen alvleesklierontsteking kat

Een alvleesklierontsteking kan ontstaan door een val, operatie, een toxoplasmose infectie of een vergiftiging met insecticide. Uw kat wordt sloom door de ontsteking omdat zijn lichaam extra hard moet werken. Daarnaast verliest hij zijn eetlust en kan hij braken of buikpijn krijgen. In veel gevallen stijgt de lichaamstemperatuur eerst waarna deze snel weer daalt. 

Alvleesklierontsteking kat; wat kunt u zelf doen? 

Als u alvleesklierontsteking vermoedt bij uw kat, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts of dierenkliniek te bezoeken. Uw kat heeft namelijk medische zorg nodig. Bij een snelle reactie en behandeling kan uw kat herstellen van de ontsteking. Wel duurt de behandeling vaak weken. Heeft uw kat een chronische alvleesklierontsteking? Dan is de prognose niet erg goed. Vaak reageert het lichaam niet goed op de behandeling en dient de kat levenslang medicijnen te slikken. Uw dierenarts kan de alvleesklierontsteking en de gevolgen van de ziekte voor uw kat met u bespreken. 

Alvleesklierontsteking kat? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Een dierenarts of dierenkliniek kan de alvleesklierontsteking bij uw kat vaststellen door middel van bloedonderzoek. Ook kan er een echo gemaakt worden van de buikholte van uw kat. Aan de hand van de resultaten wordt bepaald welke behandeling ingezet kan worden. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.