U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Artrose kat

Gerelateerde informatie

Artrose kat

Artrose kat; wat is het?

Artrose katAls uw kat artrose heeft, dan heeft uw kat gewrichtsproblemen. Artrose is slijtage aan de gewrichten. Deze aandoening ontstaat dan ook vaak door ouderdom.Vanaf het 10e jaar is de kans groter dat een kat het krijgt. Iedere kat kan last krijgen van artrose. Artrose is moeilijk te constateren bij een kat. Katten kunnen pijn en klachten namelijk goed verbergen, zodat het u niet opvalt. Het komt echter meer voor dan vroeger werd gedacht en verdient daardoor zeker aandacht. Bij artrose ontstaat er een ontsteking in het gewricht door slijtage van het kraakbeen. Bij katten is dit vaak het gewricht in de ellebogen, maar ook de heup- en kniegewrichten.

Artrose kat: oorzaken

Een ruime meerderheid van oudere katten heeft last van artrose. Bij één of meerdere symptomen van deze aandoening raden wij u aan om contact op te nemen met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. De oorzaak van artrose is globaal gezegd meestal ouderdom. Het kraakbeen in de gewrichten slijt weg en geeft ontstekingsreacties. Dit kan beginnen door een trauma, of het is erfelijk bepaald bij uw kat. 

Artrose kat: symptomen
Omdat katten hun klachten goed kunnen verbergen, is het moeilijk om te zien of uw kat last heeft van gewrichtsproblemen. Er zijn wel enkele vragen die u zichzelf kunt stellen. Loopt uw kat bijvoorbeeld minder soepel? Springt uw kat niet meer op bed of op de vensterbank? Of komt uw kat misschien gestrest over? Ook als uw kat agressiever dan anders is, kan dit met artrose te maken hebben. Andere symptomen kunnen zijn dat uw kat minder eetlust heeft en niet meer aanhankelijk is. Plast uw kat niet meer op de kattenbak? Dit kan ook een gevolg zijn van artrose.


Artrose kat; wat kunt u zelf doen?
Artrose kan niet worden voorkomen. Wel is het belangrijk om te zorgen dat uw kat op gewicht is. Een kat met overgewicht heeft meer kans op artrose omdat de gewrichten extra belast worden. Zorg er dus altijd voor dat uw kat niet te dik wordt. Houd uw kat goed in de gaten om op tijd te signaleren dat er mogelijk sprake is van artrose. De kat kan het goed verbergen, maar heeft er wel degelijk pijn door.

Artrose kat? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Denkt u dat uw kat artrose heeft? Maak dan een afspraak met een dierenarts of dierenkliniek. Er kan dan vastgesteld worden of er inderdaad sprake is van artrose. Ook kan de dierenarts bijvoorbeeld pijnstillers voorschrijven die de artrose dragelijker maken voor uw kat. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts