U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Blaasgruis kat

Blaasgruis kat

Blaasgruis kat; wat is het?

Blaasgruis katBlaasgruis ontstaat doordat zouten in de urine uitkristalliseren. Het gruis in de blaas van uw kat kan samenklonteren. Blaasgruis komt bij zowel poezen als katers voor. Katers hebben meer last van blaasgruis, omdat de urinebuis langer en smaller is dan de urinebuis van een poes. Hierdoor kan een poes blaasgruis makkelijker uitplassen. De meest voorkomende soorten blaasgruis zijn: struviet en calciumoxalaat. Struviet komt voornamelijk voor bij jonge katten en katten van middelbare leeftijd. Het blaasgruis van struviet bestaat uit magnesium, ammonium en fosfaat. Bij oudere katten komt vooral calciumoxalaat voor. Door een afspraak te maken met een dierenarts kan er onderzocht worden welke soort blaasgruis uw kat heeft. Dit is belangrijk voor de behandeling van blaasgruis. Plast uw kater niet meer? Ga dan direct naar een dierenarts. De blaas kan namelijk vol raken, knappen en een niervergiftiging als gevolg hebben. U herkent niervergiftiging aan braken en extreme sloomheid. Uw kater kan last krijgen van onderkoeling en raakt in een diepe coma. Het is zelfs zo dat een kater binnen één dag kan overlijden als er sprake is van een verstopping van de plasbuis.

Symptomen blaasgruis kat

De symptomen van blaasgruis zijn dat de plasbuis van uw kat geïrriteerd is of er ontstaat een ontsteking. Dit kan erg pijnlijk zijn voor katten en zij zullen dan ook flink miauwen tijdens het plassen. Door de pijn doen zij vaak kleinere plasjes. De kleur van urine kan veranderen van geel tot rood. 

Blaasgruis kat; wat kunt u zelf doen?

Om blaasgruis te voorkomen, kunt u rekening houden met het voer dat u uw kat geeft. Er is speciaal voer om blaasgruis tegen te gaan. Vraag uw dierenarts om advies. Ook is het belangrijk dat uw kat altijd een schone kattenbak heeft. Een kat gaat niet naar een vieze kattenbak en zal zijn plas ophouden. Zorg er bovendien voor dat uw kat altijd voldoende drinkwater heeft en niet te dik wordt. Dikke katten hebben namelijk een verhoogde kans op blaasgruis.

Blaasgruis kat? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Vermoedt u dat uw kat blaasgruis heeft? Maak dan een afspraak bij een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt. Bij blaasgruis of de verdenking van blaasgruis wordt er altijd een urinetest afgenomen. Wanneer uw kater langer dan 15 uur problemen heeft met plassen, dient u direct contact op te nemen met een dierenarts. De dierenarts start dan zo snel mogelijk een behandeling. Wanneer er sprake is van een verstopping kan er een katheter met vloeistoffen worden ingebracht. In sommige gevallen is een operatie de enige mogelijkheid. Vind direct een dierenart of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts