U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Blaasontsteking kat

Blaasontsteking kat

Blaasontsteking kat; wat is het?

Blaasontsteking katDe naam zegt het al: een blaasontsteking is een ontsteking van de blaas van uw kat. In 60 tot 70% van de gevallen wordt geen duidelijke oorzaak gevonden voor de blaasontsteking. Gedacht wordt dat stress een grote rol speelt, net als overgewicht en het uitsluitend eten van droogvoer. Bij 30 tot 40 % van de gevallen van blaasontsteking is de oorzaak blaasgruis of blaasstenen. Vaak wordt gedacht dat blaasontsteking bij katten wordt veroorzaakt door bacteriën. Dit is slechts  in 1 tot 2% van de gevallen de oorzaak.

Symptomen blaasontsteking kat

De symptomen van een blaasontsteking bij de kat verschillen niet veel van de mens. Uw kat gaat vaker naar de kattenbak om kleine plasjes te doen. Hierbij kan hij klagelijk miauwen vanwege de pijn tijdens het plassen. Om de pijn te verzachten, kan uw kat aan zijn geslachtsdelen likken. Ook kan er een verkleuring van de urine waargenomen worden en kan er een kleine hoeveelheid bloed in de plas zitten. Bij een blaasontsteking hoeven niet alle symptomen aanwezig te zijn. In zeldzame gevallen kan de plasbuis verstopt raken en kan uw kat helemaal niet meer urineren. Dit is een zeer gevaarlijke situatie die zelfs de dood als gevolg kan hebben. Uw kat dient dan ook acuut behandeld te worden. Een verstopte plasbuis kan herkend worden aan weinig tot geen eetlust, braken en ernstige buikpijn. Ook kan uw kat raar lopen.

Blaasontsteking kat? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Vermoedt u dat uw kat een blaasontsteking heeft? Neem dan contact op met een dierenarts of dierenkliniek. Uw dierenarts kan de oorzaak achterhalen door onder andere de urine te onderzoeken. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts