U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Bloedarmoede kat

Bloedarmoede kat

Bloedarmoede kat; wat is het?

Bloedarmoede kat Bloedarmoede, ook wel anemie genoemd, komt relatief vaak voor bij katten. De rode bloedcellen van uw kat gaan namelijk minder lang (70 dagen) mee dan de rode bloedcellen van andere zoogdieren (tot 120 dagen bij de mens). Hierdoor ontstaat bloedarmoede sneller bij de kat. Heeft uw kat last van bloedarmoede? Dan kan dit betekenen dat hij door bloedverlies ergens in het lichaam te weinig rode bloedcellen heeft. Maar de bloedarmoede kan ook veroorzaakt worden doordat het beenmerg niet voldoende rode bloedcellen aanmaakt. Bloedarmoede is eigenlijk altijd een gevolg van een andere aandoening of ziekte bij uw kat. Een symptoom dus. Zo kunnen Feliene Infectueuze Peritonitis, leukemie en bijvoorbeeld een ernstige vlooien of luizen besmetting voor bloedarmoede bij katten zorgen. Bloedarmoede is dan ook reden voor een bezoek aan de dierenarts.

Symptomen bloedarmoede kat

Het typische kenmerk van bloedarmoede is het verbleken van de slijmvliezen. U kunt dit goed zien aan het tandvlees van uw kat. Deze kleurt geel, wat ook bij geelzucht het geval is. Daarbij kan bloedarmoede zorgen voor lusteloosheid, verminderde eetlust, gekke eetgewoontes zoals het likken aan straatstenen of het eten van ontlasting. Ernstige bloedarmoede kan ook voor ademhalingsproblemen en een versnelde hartslag zorgen.

Bloedarmoede kat; wat kunt u zelf doen?

Heeft uw kat bloedarmoede? Dan wilt u dit natuurlijk verhelpen, maar wat is dan belangrijk? Omdat bloedarmoede meestal door onderliggende problemen veroorzaakt wordt, is het belangrijk deze oorzaak te achterhalen. Laat een dierenarts uw kat daarom onderzoeken. Zelf kunt u uw kat ondersteunen door extra voedingssupplementen te geven. Uw dierenarts kan u hierin adviseren en tips geven.

Bloedarmoede kat? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Herkent u symptomen van bloedarmoede bij uw kat? Aarzel dan niet en neem contact op met een dierenarts want bloedarmoede wordt vaak veroorzaakt door een andere aandoening of klacht. De dierenarts kan door middel van bloedonderzoek, lichamelijk onderzoek en eventuele aanvullende tests de oorzaak achterhalen. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering