U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Bronchitis kat

Bronchitis kat

Bronchitis kat; wat is het?

Heeft uw kat bronchitis of vermoedt u dat? Bronchitis is een luchtweginfectie, die bij zowel mensen als dieren voorkomt. Ook uw kat kan dus last hebben van bronchitis. Als uw kat bronchitis heeft, betekent dit dat de bronchiën ontstoken zijn. De bronchiën bevinden zich in de grote luchtwegen. Dit is het gedeelte tussen de luchtpijp en de longblaasjes. Als de bronchiën, de vertakkingen in de luchtwegen, geïrriteerd of ontstoken zijn dan zorgt dit voor benauwdheid en hoesten. Uw kat heeft hier veel last van, het is zaak om snel te handelen!

Bronchitis kat

Acute of chronische bronchitis kat

Uw kat kan acute- of chronische bronchitis hebben. Acute bronchitis komt meestal door een virus of bacterie, maar ook veel roken in de buurt van uw kat kan acute bronchitis veroorzaken. Er is sprake van chronische bronchitis als uw kat langer dan twee maanden per jaar hoest en last heeft van zijn luchtwegen. Acute bronchitis die niet behandeld wordt, kan overgaan in een chronische vorm.

Bronchitis bij de kat is ernstig en kan op de lange termijn andere klachten veroorzaken. Zo kan uw kat longemfyseem ontwikkelen: hierbij knappen de longblaasjes en dit heeft blijvende schade als gevolg. Heeft uw kat bronchitis? Bezoek dan altijd een dierenarts.

Bronchitis kat; symptomen

Bronchitis veroorzaakt benauwdheid. De acute en chronische vorm hebben daarnaast verschillende symptomen. Zo zorgt acute bronchitis bij uw kat voor plotselinge symptomen zoals hoesten, slijm opgeven, neusuitvloeiing en soms koorts en kortademigheid. Chronische bronchitis geeft langere tijd (meer dan twee maanden) klachten: hoesten, slijm opgeven of inslikken en kortademigheid. Ook kan uw kat minder actief zijn. Bij ernstige benauwdheid kunnen de slijmvliezen (in mond en ogen) blauw verkleuren door een tekort aan zuurstof.  

Bronchitis kat; wat kunt u zelf doen?

Heeft uw kat bronchitis? Zorg er dan voor:

  • dat de ruimte waar uw kat verblijft rook- en stofvrij is
  • dat er voldoende ventilatie is

 

Ga daarnaast altijd naar de dierenarts als u de klachten herkend. Als uw kat last heeft van acute bronchitis, dan kan de dierenarts dit behandelen en misschien voorkomen dat uw kat chronische bronchitis krijgt. Na onderzoek kan de oorzaak van de bronchitis vaak vastgesteld worden, zodat u weet welke stoffen u moet vermijden bij uw kat. Soms zijn allergene stoffen (waar de luchtwegen van uw kat op reageren) niet helemaal te vermijden. Dan komen de klachten van bronchitis bij uw kat vaak weer terug. Behandeling kan opnieuw nodig zijn. Vraag uw dierenarts om verdere tips en advies.

Bronchitis kat? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Vermoedt u bronchitis bij uw kat? Twijfel dan niet maar neem contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan uw kat lichamelijk onderzoeken en de longen van uw kat beluisteren. Als er bronchitis wordt vastgesteld, dan volgt vaak een antibioticakuur. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering