U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Castratie kat problemen

Castratie kat problemen

Castratie kat problemen; wat zijn het?

Castratie kat problemenUw kat castreren? Dit is een belangrijke vraag waar u als katteneigenaar mee te maken heeft. Wat zijn de voor- en nadelen van castratie en wat houdt dit precies in. Het castreren van een kater wordt meestal gedaan als hij 6 maanden oud is. Uw kat is op deze leeftijd geslachtsrijp en kan nu gaan sproeien. Uw kater kan ander gedrag vertonen zodra hij geslachtsrijp is. In de krolse periode zal hij op zoek gaan naar een vrouwtje. Hij kan langer van huis wegblijven. Ook vechten veel intacte katers met elkaar, ze ervaren veel rivaliteit. Als er een krolse poes in de buurt is, zal uw kat gaan roepen om haar aandacht te krijgen. Dit kan voor veel irritaties zorgen bij u en in uw buurt. De voordelen van het castreren van uw kater zijn dat het sproeigedrag van uw kat minder wordt. Ook zal de urine van uw kat minder sterk ruiken. Daarnaast wordt een gecastreerde kat vaak huiselijker, hij loopt minder ver weg en heeft minder kans om overreden te worden. Als u besluit om uw kater te laten castreren, kunt u een afspraak maken bij een dierenarts. De dierenarts zal de zaadleiders van uw kat operatief doorsnijden en de testikels verwijderen. Dit zorgt voor een klein sneetje in de balzak van uw kat. Deze hoeft niet gehecht te worden, het zal vanzelf genezen. Nadat uw kat gecastreerd is, kan hij last krijgen van overgewicht. Dit komt doordat de stofwisseling verandert. De hormoonhuishouding van uw kat is gewijzigd, hij zal een tragere stofwisseling krijgen. Uw kat heeft waarschijnlijk wel meer honger dan voorheen. Het is belangrijk dat u uw kat aangepaste voeding geeft of minder eten. Zo voorkomt u dat u een te dikke kat krijgt.

Symptomen castratie kat problemen 

Een castratie vormt meestal geen probleem voor uw kat. Wel komt overgewicht vaak voor bij gecastreerde katten. Het is verstandig om hier rekening mee te houden. U kunt de hoeveelheid voer aanpassen of dieetvoeding geven. Uw kat heeft na de operatie een klein wondje, dit geneest doorgaans vanzelf. Een wondje kan echter ontsteken. Het zal dan rood en soms dik worden. U kunt dit in de gaten houden. Als uw kat binnen twee dagen na de operatie nog niet zelfstandig eet en drinkt moet u contact opnemen met een dierenarts. Hij hoort dit allemaal weer zelf te kunnen. 

Wat kunt u zelf doen tegen problemen na castratie bij uw kat?

Het is belangrijk dat u uw kat goed in de gaten houdt. Zo kunt u ernstige problemen voorkomen. Om overgewicht bij uw kat te voorkomen, kunt u gebruik maken van Bozita Feline sterilised brokjes of Purina ONE sterilcat. Deze brokken zijn speciaal ontwikkeld voor katten die gecastreerd zijn. Ze zorgen voor de juiste voedingsstoffen. Uw kat blijft hierdoor prima op gewicht.

Heeft uw kat problemen na de castratie? Zoek direct dierenarts

Herkent u problemen na de castratie van uw kat? Maakt u zich zorgen en zou u graag advies willen van een dierenarts? Maak dan meteen een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan uw kat onderzoeken en de problemen misschien verhelpen. Zo kan een dierenarts altijd advies geven bij bijvoorbeeld overgewicht van uw kat. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts