U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Dementie bij katten

Dementie bij katten

Dementie bij katten; wat is het?

Dementie bij kattenNet als mensen kunnen ook katten last krijgen van dementie. Dementeren komt vooral voor bij oudere katten. Het wordt ook wel hersenveroudering genoemd. Door dementie ontstaat er schade aan de hersenen. Uw kat zal zich hierdoor anders gedragen. Een eiwit genaamd amyloïde slaat neer in de bloedvaten. De bloedvaten worden hierdoor nauwer en er ontstaat een tekort aan zuurstof. De hersenen reageren hierop en geven het signaal om de bloedvaten verder open te zetten. Het zuurstofrijke bloed zorgt voor vorming van vrije radicalen: dit is een atoom of molecuul die zich met een soort haken vast zet. Door deze vrije radicalen ontstaat er schade aan de hersenen van uw kat. Dit wordt dementie genoemd. Het is belangrijk dat u contact opneemt met uw dierenarts om dementie vast te laten stellen bij uw kat. Soms wordt het afwijkende gedrag van uw kat veroorzaakt door schildklierproblemen of nierproblemen.

Symptomen dementie bij katten

Maar hoe herkent u dementie bij uw kat? Allereerst zal uw kat zich anders gedragen. Uw kat is minder scherp en komt verward over. Bij thuiskomst wordt u misschien minder hartelijk begroet dan u gewend bent. Uw kat vraagt minder aandacht en houdt er niet meer van om geaaid te worden. Het kan zijn dat uw kat overdag meer slaapt en ’s nachts minder. Dit gaat vaak gecombineerd met ’s nachts miauwen. Ook kan uw kat de kattenbak soms niet meer vinden en doet hij zijn behoefte op andere plekken in uw huis.

Dementie bij katten; wat kunt u zelf doen?

Om nierproblemen of schildklierproblemen uit te sluiten, kunt u het beste eerst een afspraak maken met een dierenarts. Daarnaast is goede voeding van belang. Voedsel waarin vis als eiwitbron is verwerkt heeft de voorkeur. Want in de olie waarin de vis is verwerkt zit veel vitamine E. Dit is een antioxidant en deze 'vangt' de vrije radicalen.

Dementie bij katten. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Denkt u dat uw kat dementeert? Maak dan een afspraak met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. Is er sprake van dementie? De dierenarts kan bijvoorbeeld bloedverdunners voorschrijven en u advies geven over juiste voeding voor uw kat. Vind een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts