U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Diabetes kat

Diabetes kat

Diabetes kat; wat is het?

Diabetes katInsuline houdt normaal gesproken het suikergehalte in het lichaam van uw kat op peil. De alvleesklier produceert bij diabetes te weinig of helemaal geen insuline. Ook kan er sprake zijn van insulineresistentie. Door een tekort aan insuline kan het lichaam van uw kat suiker niet meer uit de bloedbaan naar de weefsels en organen transporteren. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel en kan uw kat zich erg ziek voelen. Diabetes komt relatief vaak voor, vooral onder zwaarlijvige katten. Ook door medicijngebruik, zoals Prednison, kan uw kat diabetes ontwikkelen. Heeft u het vermoeden van diabetes bij uw kat, raadpleeg dan een dierenarts.

Symptomen diabetes kat

Een kat met diabetes drinkt én plast meer. Uw kat kan ook, ondanks een grote eetlust, sterk vermageren. Na verloop van tijd wordt uw kat erg sloom en lusteloos. Soms ziet u dat uw kat op z’n hielen gaat lopen. De zwakke achterpoten worden veroorzaakt door zenuwbeschadigingen. Bij langdurige en onbehandelde diabetes kan de bloedsuiker tot gevaarlijke hoogte stijgen. Dit wordt hyperglykemie genoemd.  In zeer ernstige gevallen kan uw kat in een coma raken en zelfs overlijden.

Diabetes kat; wat kunt u zelf doen?

Zorg er zelf voor dat uw kat niet te veel eet. Zwaarlijvige katten hebben namelijk een verhoogde kans op het krijgen van diabetes. Als u vermoedt dat uw kat diabetes heeft, dan raden wij u aan om altijd contact op te nemen met een dierenarts of dierenkliniek. 

Diabetes kat. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Als u vermoedt dat uw kat suikerziekte heeft, is het altijd verstandig om naar een dierenarts te gaan. Door middel van een simpele bloedtest bepaalt uw dierenarts of uw kat lijdt aan diabetes. Zo kunt u gevaarlijke situaties voorkomen. Als uw kat diabetes blijkt te hebben, dan kan de dierenarts een behandeling starten en u advies geven. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. 

Zoek een dierenarts