U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Epilepsie kat

Epilepsie kat

Epilepsie kat; wat is het?

Epilepsie katEpilepsie bij de kat is gelukkig een zeldzaam verschijnsel. Epilepsie kan worden gezien als een soort ‘kortsluiting’ in de hersenen; een storing in de functie van de hersencellen. Hierbij krijgt de kat herhaaldelijk toevallen, gaat daarbij bijvoorbeeld met een pootje trekken of laat zijn urine lopen. Ook spierkrampen en het verliezen van het bewustzijn zijn mogelijk bij een kat met epilepsie.

Epilepsie bij katten is onder te verdelen in drie vormen: de primaire, secundaire en de reactieve vorm. Secundaire epilepsie is de meest voorkomende vorm. Epilepsie uit zich op verschillende manieren. Als zowel in het linker- als het rechterdeel van de hersenen grote gebieden bij een aanval betrokken zijn, spreken we van gegeneraliseerde aanvallen. Bij deze aanval is uw kat volledig buiten bewustzijn. In andere gevallen is er maar een (klein) gedeelte van de hersenen verstoord. Dan spreken we van partiële aanvallen. Deze vorm komt bij katten het meest voor.

Epilepsie kat: oorzaken

Epilepsie bij de kat kan verschillende oorzaken hebben. Het hangt af van de vorm van epilepsie, maar mogelijke oorzaken zijn:

  • Secundaire vorm: door een onderliggende aandoening (op latere leeftijd) . Bijvoorbeeld een gebrek aan vitamine B1, een virusinfectie, hersenletsel en in sommige gevallen een hersentumor.
  • De primaire vorm is zeldzaam bij de kat. Deze vorm is aangeboren en openbaart zich vaak tussen het eerste en het derde levensjaar.
  • Soms is de oorzaak buiten de hersenen te vinden. In dit geval spreken we van de reactieve vorm. 

Epilepsie kat; symptomen

Bij katten zien we meestal partiële aanvallen. Bij deze vorm is uw kat bij bewustzijn. De kat voelt de aanval vaak al aankomen en vertoont abnormaal gedrag. Zo kan hij zich terug trekken. Tijdens de aanval zelf is uw kat niet helemaal bij bewustzijn en kan hij schokkende bewegingen maken. Dit worden ook wel ‘fietsbewegingen’ genoemd. Uw kat kan ook kwijlen en urine en ontlasting laten lopen. 

Een aanval duurt gelukkig vaak niet langer dan 30 seconden. Aangezien mensen zich achteraf niets meer herinneren van een aanval, gaan we ervan uit dat dat voor de kat ook geldt. Epilepsie hoeft niet gevaarlijk te zijn voor een kat, maar als de aanval veel langer duurt dan normaal, kan de situatie levensbedreigend zijn. Dit wordt status epilepticus genoemd. Een snelle behandeling door een dierenarts is in dit geval noodzakelijk.

Epilepsie kat; wat kunt u zelf doen?

Het is altijd verstandig om na te gaan of er een oorzaak is voor de epileptische aanvallen van uw kat. Toch wordt er bij milde aanvallen die niet vaker dan eens per 6 weken voorkomen, meestal geen medicatie voorgeschreven. 

Heeft uw kat epilepsie? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Bij een epileptische aanval van uw kat kunt u erg schrikken. Om de oorzaak te achterhalen kunt u het beste een afspraak maken bij een dierenarts. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt.

Zoek een dierenarts