U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Fip kat

Fip kat

Fip kat; wat is het?

Fip katFIP is de afkorting voor Feliene Infectueuze Peritonitis; een besmettelijke buikvliesontsteking bij de kat. Heeft uw kat FIP? Houd dan rekening met een slechte afloop. Helaas kan FIP niet genezen worden en de ziekte is in de meeste gevallen fataal voor uw huisdier. Het FIP virus is de gemuteerde versie van het Feliene Coronavirus. Er wordt gedacht dat het FIP virus veroorzaakt wordt door het Feliene Coronavirus. Uw kat kan dus eerst dus besmet zijn met het ‘ongevaarlijke’ Coronavirus waarna het virus zich muteert er er FIP ontstaat. Deze mutatie vindt waarschijnlijk eerder plaats als uw kat al ziek is of een lage weerstand heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw kat last heeft van stress of besmet is met Leucose (FeLV) of kattenaids (FIV). Het FIP virus dringt binnen in de witte bloedcellen van uw kat. Daar kan het groeien en zich verspreiden. Het virus tast het immuunsysteem aan waardoor het lichaam van uw kat aftakelt. Uw kat wordt ziek en vatbaarder voor andere infecties en bacteriën. 
Besmetting met FIP vindt plaats via het inademen of inslikken van besmette ontlasting, speeksel of urine. Vermoedt u FIP bij uw kat? Ga dan altijd naar een dierenarts. Bescherm ook meteen uw andere huisdieren tegen een eventuele besmetting.

Symptomen FIP kat

De acute of ‘natte’ vorm van FIP zorgt heel kenmerkend voor ophoping van vocht in de buik- en borstholte van uw kat. Hierdoor ontstaan ademhalingsproblemen. Bij de ‘droge’ of chronische vorm van FIP zijn neurologische symptomen kenmerkend. Uw kat kan bijvoorbeeld verlamd raken. De volgende symptomen komen bij beide vormen voor: lusteloosheid, gewichtsverlies, geelzucht, diarree en koorts.

FIP kat; wat kunt u zelf doen?

Als uw kat besmet is met FIP, dan kunt u zelf weinig meer doen. Neem altijd contact op met een dierenarts of dierenkliniek. De dierenarts kan samen met u bepalen of het nog ‘zin’ heeft om uw kat te behandelen of dat euthanasie een beter oplossing is. 
Voorkom altijd dat uw kat met FIP andere katten kan besmetten en isoleer uw huisdier meteen.

FIP kat? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Vermoedt u FIP bij uw kat? Twijfel dan niet maar neem meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan uw kat onderzoeken en vaststellen of er echt sprake is van FIP. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering