U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Gedragsproblemen kat

Gedragsproblemen kat

Gedragsproblemen kat; wat zijn het?

Gedragsproblemen kat

Uw kat kan verschillende gedragsproblemen vertonen. Het is belangrijk dat u uw kat al vroeg leert wat wel en wat niet mag. Hoewel katten eigenwijs zijn, is ongewenst gedrag af te leren. Wat belangrijk is om te weten, is dat gedragsproblemen verschillende oorzaken kunnen hebben. Natuurlijk kan uw kat ‘gewoon vervelend’ zijn: hij springt bijvoorbeeld regelmatig op het aanrecht terwijl u dit niet wilt. Maar uw kat kan ook gedragsproblemen vertonen als hij ziek of gestrest is of als hij zich eenzaam voelt. Weigert uw huisdier om gebruik te maken van de kattenbak en doet hij zijn behoefte ineens in huis? De oorzaak kan artrose of bijvoorbeeld dementie zijn. Ook schuwheid en agressief gedrag kunnen ontstaan door ziekte. Uw kat voelt zich niet lekker, trekt zich terug en wil met rust gelaten worden. Het is dan ook altijd aan te raden om goed na te gaan waardoor uw kat gedragsproblemen vertoont. Uw dierenarts kan u hierbij ondersteunen en adviseren.

Als uw kat krabt aan uw behang of bijvoorbeeld bankstel, kunt u dit ook als gedragsprobleem zien. Bedenk echter wel dat uw kat dit doet om zijn nagels scherp te houden. U kunt uw kat leren om in het vervolg een krabpaal te gebruiken. Wees altijd duidelijk richting uw huisdier en blijf consequent. Hoe lang het soms ook duurt voordat het gedrag verandert…

Symptomen gedragsproblemen kat

Gedragsproblemen bij katten komen in allerlei verschillende vormen voor. Zo kan uw kat regelmatig op het aanrecht springen, zijn behoefte in huis doen, agressief gedrag vertonen, aan het behang krabben… Houd het gedrag van uw kat altijd in de gaten en probeer de oorzaak snel te achterhalen. De kans bestaat immers dat er sprake is van een medisch probleem.

Gedragsproblemen kat; wat kunt u zelf doen?

Allereerst is het belangrijk om uw kat van jongs af aan te leren welk gedrag u wel en niet accepteert. Wees altijd duidelijk, blijf consequent en beloon het gewenste gedrag. Als uw kat gedragsproblemen vertoont, moet de oorzaak achterhaald worden. Is uw kat ziek of heeft hij last van stress? Laat uw huisdier dan onderzoeken door een dierenarts.
Als uw kat eenzaam is, kunt u zelf natuurlijk van alles doen. Geef hem aandacht door dagelijks met hem te spelen. Ook een soortgenootje zou een optie kunnen zijn. Krabt uw kat aan uw muren en meubels, dan is een krabpaal onmisbaar.  

Gedragsproblemen kat? Zoek direct een dierenarts

Als uw kat gedragsproblemen vertoont, is het altijd verstand om contact op te nemen met een dierenarts of dierenkliniek. Ook als er geen sprake is van een medisch probleem, kan uw dierenarts u advies geven over hoe u het beste om kunt gaan met het gedrag van uw kat.Hier vindt u direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering