U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Geelzucht kat

Geelzucht kat

Geelzucht kat; wat is het?

Geelzucht bij kattenIs uw kat ziek? Lijkt het letterlijk alsof hij geel ziet? Dan kan er sprake zijn van geelzucht. De medische term voor geelzucht is Icterus. Geelzucht bij katten is altijd een teken van leverproblemen. De lever is een belangrijk orgaan in het lichaam van uw kat. De lever zorgt namelijk voor de opslag en activatie van vitamines, het verwerken van vetten, afvalstoffen, hormonen en het omzetten van suikers. Ook is de lever een belangrijk afweerorgaan voor uw kat. Als de leverfuncties verstoord zijn, dan kan dit geelzucht als gevolg hebben. 

Geelzucht kat: oorzaken

Leverproblemen, en daarmee dus ook geelzucht bij katten, kunnen door verschillende ziekten veroorzaakt worden. FIP virus, bloedarmoede, bloedvergiftiging, babesiose, tumor, galstenen of een alvleesklierontsteking zijn daar voorbeelden van. Als uw kat geel ziet, dan dient u contact op te nemen met een dierenarts. Deze kan de oorzaak van de geelzucht onderzoeken en een behandeling starten.

Symptomen geelzucht kat

Geelzucht bij de kat uit zich in verschillende symptomen. De huid, mondslijmvliezen (tandvlees) en het oogwit van uw kat worden letterlijk geel(achtig). Dit kan geleidelijk gaan, maar ook heel snel.

Geelzucht kat; wat kunt u zelf doen?

Als uw kat geelzucht heeft, dan is medische zorg noodzakelijk. De leverproblemen die uw kat heeft, kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier. Zonder behandeling kan uw kat er zelfs aan overlijden. Geelzucht kan vaak verholpen worden met een antibioticakuur en een aanvullend leverdieet. Daarbij kan soms extra vitamine K toegediend worden.

Geelzucht kat? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Vermoedt u geelzucht bij uw kat? Twijfel dan niet en neem direct contact op met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt. De dierenarts kan een bloed- en urineonderzoek bij uw kat doen of een echoscopie van de buik maken. Na de tests wordt de uitslag met u besproken en kan een behandeling gestart worden. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering