U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Hartproblemen kat

Hartproblemen kat

Hartproblemen kat; wat zijn het?

Hartproblemen katEigenlijk zegt de naam het al. Een hartaandoening is een afwijking aan het hart. Bij katten komt vooral de hartspierziekte Hypertrofische Cardiomyopathie voor. Dit is een verdikking van de hartspier van de linkerkamer. Doordat de hartspier verdikt is, is de linkerkamer van het hart kleiner. Hierdoor moet er meer bloed rondgepompt worden, omdat de organen anders te weinig zuurstof en bloed krijgen. Het hart zal steeds sneller kloppen. Op sommige plekken in het lijfje zal geen bloed stromen. Als bloed niet stroomt, kan er een stolsel ontstaan. Een stolsel kan voor ernstige problemen zorgen zoals nierfalen, verlammingsverschijnselen van de poten en in het allerergste geval kan dit een hartaanval tot gevolg hebben. Iedere kat kan deze aandoening hebben, maar sommige rassen hebben een verhoogd risico. Dit zijn bijvoorbeeld de Maine Coon, de Pers, Britse en Europese Korthaar. De verdikking van de hartspier komt vaker voor bij katers dan bij poezen. Bij de inenting van uw kat of jaarlijkse controle kan uw dierenarts bij toeval een hartprobleem ontdekken. Dan wordt er geluisterd naar het hart van uw kat. Als er sprake is van hartruis, kan dit wijzen op Hypertrofische Cardiomyopathie.

Symptomen hartproblemen kat

Is uw kat sloom en kortademig? Eet uw kat slecht? En is de conditie van uw kat hard achteruitgegaan? Uw kat heeft mogelijk een verdikte hartspier. Bij de inenting van uw kat of jaarlijkse controle kan uw dierenarts bij toeval het hartprobleem ontdekken. Dan wordt er geluisterd naar het hart van uw kat. Als er sprake is van hartruis, kan dit wijzen op Hypertrofische Cardiomyopathie. 

Wat kunt u zelf doen tegen hartaandoeningen bij uw kat?

Het enige dat u voor uw kat kunt doen bij hartproblemen, is contact opnemen met een dierenarts. Sommige diervoeding is goed  ter ondersteuning van het hart. Toch zal uw kat hoogstwaarschijnlijk medicatie nodig hebben als er sprake is van een verdikte hartspier. De kans is groot dat uw kat zijn hele leven lang de medicijnen moet slikken. Door medicatie heeft uw kat een hogere levensverwachting. Direct een dierenarts vinden Maakt u zich zorgen om de gezondheid van uw kat?

Heeft uw kat hartproblemen? Vind dan meteen een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw kat hartproblemen heeft? Maak dan direct een afspraak bij een dierenarts bij u in de buurt. Hij kan u meer vertellen over hartaandoeningen en uw kat onderzoeken. Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts