U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Hartworm kat

Hartworm kat

Hartworm kat; wat is het?

Hartworm katDe gevaarlijkste worm voor uw kat is de hartworm. De hartworm komt in Nederland gelukkig nog maar weinig voor. De hartworm kan zich alleen verplaatsen via een 'gastheer'; bij de hartworm is dit de muskiet (mug). Als een besmette mug uw kat steekt, geeft deze de larve van de hartworm door. De larve van de worm 'reist' in een aantal maanden door het lichaam van uw kat. De eindpunten van de larve zijn de long- en hartslagaderen. De larve groeit daar uit tot een volwassen hartworm. Deze worm is moeilijk te verwijderen en hij veroorzaakt levensgevaarlijke problemen bij uw kat. Een volwassen hartworm kan ongeveer 30 centimeter lang worden. In het lichaam van uw kat kan een hartworm 2 tot 3 jaar leven. Uw kat kan al aan één hartworm overlijden. Een besmetting met hartwormen kunt u makkelijker voorkomen dan genezen. Uw dierenarts informeert u hier graag over.

Symptomen hartworm kat

Het kan zijn dat uw kat geen last heeft van klachten terwijl hij toch besmet is met de levensgevaarlijke hartworm. Specifieke klachten van een besmetting met de hartworm zijn: vermoeidheid en sporadisch hoesten. Na enige tijd wordt dit hoesten chronisch en verergert het tijdens en na inspanning van uw kat. Na inspanning kan uw kat kortademig worden en een piepend geluid maken. Ook kan uw huisdier gewicht verliezen en braken. Het hart gaat steeds slechter functioneren en in de meeste gevallen overlijdt uw kat. 

Hartworm kat; wat kunt u zelf doen?

U kunt uw kat gelukkig beschermen tegen hartworm door hem regelmatig en op tijd een simpele ontwormingskuur te geven. Let op: niet elke ontwormingskuur voorkomt besmetting met hartworm. Uw dierenarts kan u vertellen welke kuur u het beste kunt gebruiken. 

Hartworm kat? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw kat besmet is met hartwormen? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt? De dierenarts kan onderzoeken of uw kat hartwormen heeft en een eventuele behandeling starten. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts