U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Hepatitis bij katten

Hepatitis bij katten

Hepatitis bij katten; wat is het?

Hepatitis bij kattenHepatitis is een besmettelijke leverziekte. De lever van uw kat is een zeer belangrijk orgaan en heeft meerdere functies. Zo zorgt de lever voor de omzetting van suikers en vetten, hierdoor ontstaat een gezond evenwicht in het bloed. Daarnaast zorgt de lever voor het afbreken van versleten rode bloedcellen en voor de afvoer van afvalstoffen. Uw kat heeft zijn lever dus hard nodig. Hepatitis kan de lever beschadigen. Naast de lever kunnen ook de nieren en het lymfesysteem van uw kat aangetast worden door deze infectieziekte. Hepatitis kan voorkomen in een acute vorm waarbij uw kat direct medische zorg nodig heeft. Naast de acute vorm kan de ziekte zich ook langzaam in het lichaam van uw huisdier verspreiden. Er ontstaan dan zogenaamde milde symptomen zoals het verliezen van eetlust of koorts. Dit zijn symptomen die bij veel ziekten en aandoeningen voorkomen en vaak wordt de diagnose Hepatitis dan ook nog niet gesteld. Het is echter wel belangrijk om een kat met Hepatitis te behandelen. De ziekte kan de dood tot gevolg hebben. Hepatitis verspreidt zich via het speeksel, de ontlasting en urine van katten. Vooral als uw kat een zwak immuunsysteem heeft, is hij erg vatbaar voor Hepatitis. Een dodelijke afloop komt dan ook vaak voor bij kittens en oudere katten.

Symptomen van hepatitis bij katten

In het beginstadium van Hepatitis zijn de symptomen moeilijk te herkennen. Uw kat kan koorts krijgen, een verminderde eetlust hebben en braken. Naast deze symptomen kan uw kat ook vocht verliezen uit zijn neus en extra slijm ontwikkelen. De huid van uw kat kan verkleuren, dit is vrijwel zeker een symptoom van Hepatitis en uw kat heeft in dit geval onmiddellijk zorg nodig. 

Hepatitis bij katten; wat kunt u zelf doen?

Allereerst is het belangrijk dat uw kat de juiste vaccinaties krijgt. Zo kunt u een Hepatitisbesmetting voorkomen. Als uw kat al Hepatitis heeft, is het toedienen van een antibioticum noodzakelijk. U kunt hiervoor contact opnemen met een dierenarts.

Hepatitis bij katten. Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw kat Hepatitis heeft? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt? Uw dierenarts kan vaststellen of uw kat besmet is en een eventuele behandeling starten. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering