U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Hersentumor kat

Hersentumor kat

Hersentumor kat; wat is het?

Hersentumor katEen hersentumor bij een kat komt gelukkig erg weinig voor. Door nieuwe technieken en het vaker toepassen van hersenscans worden hersentumoren wel steeds vaker vastgesteld. Als uw kat een hersentumor heeft, dan is dit een vorm van kanker. Een tumor hoeft echter niet altijd kwaadaardig te zijn. Wel is onderzoek door een dierenarts van belang. De dierenarts kan bepalen of de tumor kwaadaardig of goedaardig is.

Hersentumor kat: goed- of kwaadaardig

Een goedaardige tumor hoeft niet altijd weggehaald te worden. Als de tumor klein is en geen klachten veroorzaakt, kan dit een reden zijn om hem te laten zitten.

Een kwaadaardige tumor heeft wel behandeling nodig:

  • tumor verwijderen indien mogelijk
  • chemo of bestraling

 

Behandeling van uw kat is meestal gericht op de symptomen van de kanker. Het is belangrijk dat de kwaliteit van het leven van uw kat gewaarborgd wordt. Uw kat kan medicijnen krijgen om vervelende symptomen tegen te gaan. Een hersentumor is een levensbedreigende ziekte, het is van belang dat uw kat de juiste zorg krijgt. Neem daarom altijd contact op met uw dierenarts als u twijfelt over de gezondheid van uw kat.

Hersentumor kat; symptomen

Een hersentumor geeft zeker problemen bij uw kat. De meeste klachten ontstaan doordat de hersenen van uw kat niet meer goed kunnen functioneren. De tumor zit in de weg. Zo kan het gedrag en het temperament van uw kat veranderen. Ook kunt u merken dat de gezichtsuitdrukking van uw kat verandert: zijn ogen gaan anders staan of de stand van zijn bek verandert. Erg vervelend is het als uw kat toevallen krijgt, dit is vaak moeilijk om aan te zien. Doordat de tumor de hersenen aantast, kan het zijn dat uw kat gedesoriënteerd raakt en bijvoorbeeld rondjes gaat lopen. Naast deze symptomen kan de hersentumor ook blindheid veroorzaken. We zetten de symptomen voor u in een overzicht.


Hersentumor kat; wat kunt u zelf doen?

Als uw kat een hersentumor heeft is behandeling bij een dierenarts het belangrijkste. Het is noodzakelijk dat uw kat medicijnen krijgt en eventueel bestraald wordt. Daarnaast kan het ook nodig zijn dat de tumor verwijderd wordt. Hoewel u zelf niets kunt doen om hem te genezen, kunt u wel een optimale thuissituatie creëeren. Een aantal tips:

  • Zorg voor een goede weerstand, d.m.v. goed kattenvoer en extra supplementen
  • Geef uw kat een rustige, warme plek in huis
  • Geef extra aandacht en liefde aan uw kat
  • Bescherm uw kat, zeker als hij toevallen heeft of snel gedesorienteerd is. Buiten laten rondlopen is dan niet verstandig.


Heeft uw kat een hersentumor? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Herkent u één van de symptomen van een hersentumor bij uw kat? Dan is het belangrijk dat u contact opneemt met een dierenarts. Deze kan met behulp van een hersenscan onderzoeken of uw kat een tumor heeft. Als dit eenmaal duidelijk is dan kan uw dierenarts de juiste behandeling voor uw kat met u doornemen. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering