U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Heupdysplasie kat

Heupdysplasie kat

Heupdysplasie kat; wat is het?

Heupdysplasie katHeupdysplasie is een heupprobleem dat helaas steeds vaker voorkomt bij katten. Heupdysplasie komt vanaf de geboorte voor; het is een aangeboren ontwikkelingsstoornis in het lichaam van uw kat. Dat we heupdysplasie steeds vaker zien, komt door het feit dat er gefokt wordt met katten die deze erfelijke aandoening hebben. 
Heupdysplasie is erg vervelend voor uw kat. Het veroorzaakt pijn en ongemak. Uw kat kan zijn poot soms niet goed meer bewegen waardoor hij mank loopt. Als er sprake is van heupdysplasie, dan passen het dijbeenbot en de heupkom niet goed in elkaar. Dit geeft wrijving in de gewrichten en veroorzaakt pijn. Ook kan het dijbeenbot sneller uit de kom schieten. In dat geval spreken we van heupluxatie. Als uw kat heupdysplasie heeft, dan kan dit betekenen dat de dijbeenkop, de kom of de omliggende spieren en weefsels niet goed ontwikkeld zijn. Vooral jonge katten tot 2 jaar hebben last van deze ‘vorm’ van heupdysplasie. Dit doordat het lichaam van de jonge katten nog in de groei is en dus meer vraagt van de heupen. Het groeien kan zorgen voor scheuren van spierkapsels. Heupdysplasie bij oudere katten heeft vaak artrose als gevolg en de slijtage in de heupen en gewrichten zijn dan de oorzaak van heupdysplasie. 
Er zijn ook katten die heupdysplasie hebben, maar hier (nog) geen klachten van ondervinden. Vaak zijn deze katten tussen de 2 en 4 jaar.

Symptomen heupdysplasie kat 


Heupdysplasie heeft hoofdzakelijk pijn als gevolg. Helaas is dit niet altijd makkelijk vast te stellen bij uw kat. Vooral opvallende verschillen in gedrag en beweging van uw kat kunnen heupdysplasie verraden. Uw kat kan mank lopen, trekken met zijn poot of piepen bij aanraking van het pijnlijke gewricht. Veel liggen, moeite met opstaan en moeilijk lopen kunnen ook tekenen zijn van heupdysplasie.

Heupdysplasie kat; wat kunt u zelf doen?

Als uw kat heupdysplasie heeft, dan kunt u zelf vrijwel niets meer doen. Zorg er wel voor dat uw kat de heupdysplasie niet door kan geven aan eventuele nakomelingen aangezien heupdysplasie een erfelijke aandoening is. Doordat heupdysplasie pijn veroorzaakt, schrijft uw dierenarts waarschijnlijk pijnstilles voor. Soms is dit niet voldoende en dienen er andere gewrichtsondersteunende maatregelen getroffen te worden. Bij ernstige heupdysplasie kan een operatie noodzakelijk zijn waarbij bijvoorbeeld de heupkop verwijderd wordt. Een kunst heupkop kan dan ‘passend’ gemaakt worden zodat deze beter aansluit op de heupkom. Met een röntgenfoto kan een dierenarts de heupen van uw kat in de meeste gevallen goed beoordelen. Soms kunnen speciaal voer of voedingssupplementen nog enige ondersteuning bieden. Uw dierenarts kan u hier meer over vertellen. 

Heupdysplasie kat. Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Denkt u dat uw kat heupdysplasie heeft? Laat uw dierenarts dan een röntgenfoto maken en lichamelijk onderzoek doen. Aan de hand daarvan kan een geschikte behandeling gestart worden. Uw kat kan hierdoor vaak goed, lang en zonder pijn leven. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering