U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Heupluxatie kat

Heupluxatie kat

Heupluxatie kat; wat is het?

Heupluxatie katAls uw kat heupluxatie heeft, dan betekent dit dat zijn dijbeenkop uit de kom is. Een heupluxatie komt vrij veel voor bij katten. Het is één van de heupproblemen die we relatief vaak zien bij deze dieren. Een heupluxatie is meestal het gevolg van een trauma; bijvoorbeeld wanneer uw kat is aangereden, van hoogte is gevallen of bijvoorbeeld is blijven haken met zijn pootje. De heupluxatie ontstaat plotseling en veroorzaakt erge pijn bij uw kat. De heupkom dient ‘recht’ gezet te worden door een dierenarts. 

Symptomen heupluxatie kat

Heupluxatie kat ontstaat plotseling door een trauma. Uw kat kan niet meer steunen op de poot waarvan de heup uit de kom is. Hij loopt dus op 3 poten. Ook kunt u een bobbel zien ter hoogte van zijn heup. Deze is vaak naar de rug gericht. Uw kat heeft pijn en zal niet willen dat u aan zijn heup en poot zit. Door het trauma dat uw kat heeft opgelopen, kunnen ook andere klachten ontstaan zijn zoals fracturen door bijvoorbeeld een ongeval. 

Heupluxatie kat; wat kunt u zelf doen?

Heupproblemen zoals heupluxatie bij uw kat kunt u moeilijk voorkomen. Natuurlijk zorgt u er zo veel mogelijk voor dat uw kat niet in gevaarlijke situaties terecht komt. Toch kan een ongelukje altijd gebeuren. Uw kat kan van de trap vallen, blijven hangen aan de vensterbank of aangereden worden door een auto. 
Heupluxatie is erg pijnlijk en heeft altijd medische aandacht nodig. De heup moet namelijk weer in de kom gezet worden. Soms is dit van buitenaf mogelijk. Uw kat zal dan onder narcose gebracht worden waarna de dierenarts de heupkop voorzichtig weer in de kom probeert te krijgen door te trekken en te duwen aan de poot van uw kat. Dit is echter niet zonder risico. De heupkom kan beschadigen wat bijvoorbeeld artrose kan veroorzaken. De heup kan daarnaast direct na het rechtzetten weer opnieuw luxeren. Soms is een operatie nodig om de heup weer goed te zetten. Hierbij wordt de dijbeenkop vaak middels een bandje (Hip Troggle) in de heupkom getrokken. Als er al langere tijd sprake is van heupluxatie, dan kan de dijbeenkop soms niet meer in de kom gezet worden. Dan heeft uw kat een complexere operatie voor de boeg. De kop zal afgezaagd moeten worden waarna een kunstgewricht gemaakt wordt zodat het dijbeen weer in de kom past. Uw kat kan hierna volledig herstellen met de juiste zorg.

Heupluxatie kat? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek


Heupluxatie kan vastgesteld worden door een dierenarts of dierenkliniek. Waarschijnlijk zal er een röntgenfoto gemaakt worden van de heup. Soms is de luxatie al met het blote oog te zien door een bobbel op de heup. Toch is het vaak verstandig om met een röntgenfoto te bekijken hoe het er van binnen uit ziet. Vervolgens kan de dierenarts de behandeling bepalen. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.