U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Heupproblemen bij katten

Heupproblemen bij katten

Wat zijn heupproblemen?

Heupproblemen bij kattenUw kat kan op elke leeftijd heupproblemen krijgen. Zo komt heupluxatie vaak voor bij katten. Bij heupluxatie is de heup uit zijn kom los gekomen. Dit komt meestal door een trauma. Uw kat kan een ongeluk hebben gehad of met zijn poot aan een vensterbank zijn blijven hangen. Als uw kat een heupluxatie heeft dan doet dit erg veel pijn en is een bezoek aan een dierenarts noodzakelijk. Naast heupluxatie kan uw kat ook heupdysplasie krijgen. Dit komt echter niet zo vaak voor bij katten. Als het bekken en de heupkop van uw kat niet goed in elkaar passen heeft uw kat heupdysplasie. Dit is een ontwikkelingsstoornis. De ontwikkeling van heupdysplasie kan erfelijk zijn maar kan ook een gevolg zijn van slechte voeding in de eerste levensjaren van uw kat. Als uw kat heupdysplasie heeft, dan heeft hij pijn in zijn gewrichten. Doordat de heupkop en het bekken niet goed in elkaar vallen slijten de gewrichten en het kraakbeen van uw kat snel. Zo ontstaat artrose. Het is belangrijk dat uw kat geen snelle en onverwachte bewegingen maakt. Zo beschadigt hij zijn gewrichten minder snel.

Symptomen van heupproblemen bij de kat

En kat kan afhankelijk van de heupproblemen verschillend reageren. Zo kunt u direct een kreupelheid waarnemen bij uw kat. Uw kat kan echter ook vrij normaal blijven lopen. Bij een heupluxatie kan uw kat niet meer steunen op de geblesseerde poot, hij zal op 3 poten verder lopen. Het doet pijn als u aan de ontwrichte heup zit, uw kat zal dit niet graag toelaten. Ook kunt u een bobbel zien, ter hoogte van de heup, die naar de rug toe gericht is. Als uw kat heupdysplasie heeft dan gaat hij mank lopen. 

Wat kunt u zelf doen tegen heupproblemen bij uw kat?
Heupproblemen zijn moeilijk te voorkomen. Ze zijn wel erg vervelend voor uw kat. U kunt uw kat ondersteunen met speciale brokjes van Royal Canin brokjes. Deze brokjes ondersteunen de gewrichten van uw kat. Ook zou u Bay-O-Pet Megaflex kunnen proberen, dit voedingssupplement zorgt voor de stabilisatie van het bewegingsapparaat van uw kat.

Heeft uw kat heupproblemen? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Herkent u één van de symptomen bij uw kat? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan door middel van een röntgenfoto eventuele heupproblemen constateren. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts