U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Hondsdolheid bij katten

Hondsdolheid bij katten

Hondsdolheid bij katten; wat is het?

Hondsdolheid bij katten is gevaarlijk en moet niet onderschat worden. Hondsdolheid wordt ook wel rabiës genoemd. De naam hondsdolheid is eigenlijk misleidend. De ziekte komt namelijk niet alleen bij honden voor. Alle zoogdieren kunnen besmet raken met hondsdolheid. Uw kat loopt dus ook gevaar als er in uw omgeving besmette dieren rondlopen. Hondsdolheid manifesteert zich in de hersenen van uw kat en is bijna altijd fataal. Zodra de eerste symptomen van hondsdolheid optreden, is er nog maar weinig kans op genezing. Als uw kat besmet is, loopt ook u risico om hondsdolheid op te lopen. 

hondsdolheid bij katten

 

 

 

Hondsdolheid bij katten: oorzaken

Besmetting met hondsdolheid vindt bijna altijd plaats door een beet van een besmet dier. De besmetting verloopt namelijk meestal door het speeksel. Een beet van een besmette hond, vos of bijvoorbeeld vleermuis zorgt ervoor dat uw kat ook rabies krijgt. Ook urine of ontlasting van een besmet dier vormen een risico.

Hondsdolheid bij katten; symptomen

Hondsdolheid is een hersenziekte. Uw kat kan hondsdolheid krijgen door speeksel, urine of ontlasting van een besmet dier. Meestal vindt besmetting echter plaats door een beet. Is uw kat dicht bij zijn hoofd gebeten, dan ontstaan er eerder symptomen. De ziekte tast de hersenen aan waardoor verlamming ontstaat. Uw kat gaat schuimbekken. Ook gedragsverandering is een belangrijk symptoom van hondsdolheid bij de kat. Uw kat kan hallucinaties krijgen, agressief worden en watervrees krijgen.

 

 

Hondsdolheid bij katten; wat kunt u zelf doen?

Hondsdolheid is een erg agressieve ziekte. Als uw kat besmet is en eenmaal symptomen van de ziekte heeft, kunt u eigenlijk niets meer doen. De ziekte is vaak fataal. Is uw kat besmet, maar heeft hij nog geen symptomen? Met een snelle behandeling kan uw kat misschien nog gered worden. Gelukkig kunt u wel voorkomen dat uw kat hondsdolheid krijgt door uw huisdier te laten inenten. In veel landen is een inenting tegen hondsdolheid verplicht voor katten en honden. Dit is dan ook het geval als u uw huisdier meeneemt op reis. Uw dierenarts kan u alles over de inenting vertellen.

Hondsdolheid bij katten. Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Herkent u symptomen van hondsdolheid bij uw kat? Vermoedt u dat uw kat besmet is? Twijfel dan niet, maar neem direct contact op met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt. De dierenarts kan de ziekte vaststellen en uw kat eventueel behandelen. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten