U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Huidschilfers kat

Gerelateerde informatie

Huidschilfers kat

Huidschilfers kat; wat zijn het?

Huidschilfers bij uw kat zijn witte stukjes huid, die u op en tussen de vacht van uw kat vindt. Schilfers bij de kat komen veel voor als symptoom van een andere aandoening, zoals huidproblemen, parasieten of een allergie. Als uw kat schilfers heeft, noemen we dit vaak roos.

Huidschilfers kat

Huidschilfers kat: oorzaken

In veel gevallen worden de huidschilfers veroorzaakt door de schilfermijt. De schilfermijt is een spinachtig diertje dat ook bekend staat als de Cheyletiella mijt of de vachtmijt. De schilfermijt wordt zo genoemd omdat het beestje zich eenvoudig kan ‘vastklemmen’ aan de huidschilfers van uw kat. Schilfermijt is besmettelijk voor andere katten en voor mensen. U kunt jeuk en rode bultjes krijgen doordat de schilfermijt u bijt. De mijt overleeft gelukkig niet op de mens. Kittens kunnen al in het nest besmet raken. In alle gevallen kunt u besmetting herkennen aan de aanwezigheid van schilfers op uw kat. Behandeling is zeker noodzakelijk, uw dierenarts kan u hier meer over vertellen.

Huidschilfers kat: symptomen

Huidschilfers kunnen op de vacht van uw kat liggen of tussen de haren zitten. De schilfers kunnen als een witte waas aanwezig zijn. Uw kat kan veel schilfers hebben; deze kunt u niet verwijderen door uw huisdier te kammen of borstelen. Omdat uw kat vaak jeuk heeft door de schilfers, krabt, schuurt en likt hij zich vaak. De huid kan hierdoor kaal worden en rode plekken, bultjes of kleine wondjes kunnen ontstaan.

Huidchilfers kat; wat kunt u zelf doen?

Schilfers op uw kat duiden vaak op schilfermijt. De schilfermijt verspreidt zich snel. Uw kat kan andere katten en mensen besmetten. Daarom is een snelle behandeling noodzakelijk. U kunt uw kat behandelen met een speciaal middel, bijvoorbeeld een spray, tegen parasieten.

Huidchilfers kat? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw kat erg veel huidschilfers en krabt hij veel? Dan kan schilfermijt de oorzaak zijn. Laat de dierenarts de besmetting beoordelen en een bestrijdingsmiddel voorschrijven. Ook kunt u advies krijgen voor de verdere behandeling thuis. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering