U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Huidschimmel kat

Huidschimmel kat

Huidschimmel kat; wat is het?

Huidschimmel kat Huidschimmel bij de kat is een vervelende aandoening. Soms blijft de schimmelinfectie lang onopgemerkt, vooral als u een langharige kat heeft, zoals de Perzische kat. De schimmelinfectie bestaat uit kleine en lichte deeltjes die uw kat via de huid kunnen besmetten. Het zorgt voor veel overlast bij uw kat. De huid en de haren worden aangetast. Dit zorgt voor kale plekken en uiteindelijk zal het lichaam van uw kat de aangetaste huiddelen en haren afstoten.

Huidschimmel kat; verspreiding

Een schimmelinfectie verspreidt zich via sporen. Dit zijn kleine en lichte deeltjes die uw kat via de huid kunnen besmetten. Een aantal weetjes over de verspreiding van huidschimmel bij uw kat:

  • uw kat loopt het meeste risico op een besmetting als hij ziek is of wondjes heeft.
  • het kan tien dagen duren voordat uw kat klachten krijgt na besmetting
  • de sporen tasten eerst de opperhuid aan en zullen daarna de huid binnendringen
  • ook de oren en nagels van uw kat kunnen aangetast worden
  • een spoor van de schimmel kan buiten het lichaam van uw kat jaren overleven. 

Huidschimmel kat; symptomen

Uw kat krijgt door huidschimmel kale, meestal ronde, plekken op zijn huid. De haren breken af of vallen uit. Ook kan de huid van uw kat dikker worden en kunnen er wondjes ontstaan. Uw kat zal waarschijnlijk geen jeuk hebben van de schimmel. Als de oren echter geïnfecteerd zijn, zal hij wel jeuk krijgen en gaan krabben aan zijn oor. Ook de nagels van uw kat kunnen geïnfecteerd zijn, het lijken dan witte en dikke nagels.

Huidschimmel kat; wat kunt u zelf doen?

Hygiëne is erg belangrijk als het om schimmelinfectie gaat. Vooral de kattenbak is een bron van bacteriën en geeft de schimmelsporen een goede kans om te overleven. Schimmels leven op donkere, smerige en vochtige plekken. Het is belangrijk om uw huis en de leefomgeving van uw kat goed schoon te houden. Controleer uw kat verder regelmatig op kale plekken en wondjes.

Heeft uw kat huidschimmel? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw kat last van huidschimmel? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan door middel van een huidschraapsel constateren of uw kat een schimmelinfectie heeft. Daarna kan uw kat effectief behandeld worden. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts