U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Hyperglycemie bij katten

Gerelateerde informatie

Hyperglycemie bij katten

Hyperglycemie kat: wat is het?

Hyperglycemie katHyperglycemie staat ook wel bekend als te hoog bloedsuikerspiegel. Er is te veel suiker in het bloed van uw kat. De alvleesklier regelt het gehalte van suiker in het bloed van uw kat. Door een te veel aan suikers in het bloed, drinkt en plast uw kat meer. Hoe ontstaat hyperglycemie bij uw kat? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan suikerziekte, alvleesklierontsteking, stress of het gebruik van medicatie. Bij een te hoog bloedsuikerspiegel worden de zenuwen aangetast. Katten krijgen dan last van de achterpoten.

Het is altijd belangrijk om de gezondheid van uw kat in de gaten te houden. Uw kat moet niet te lang doorlopen met een te hoog bloedsuikerspiegel. Hoe eerder u erbij bent, hoe sneller uw kat kan genezen. Iedere kat kan last krijgen van hyperglycemie, dit is niet afhankelijk van leeftijd of ras. Katten die meer risico lopen op een verhoogd bloedsuikerspiegel zijn oudere katten en katten met obesitas. Ook katten die voornamelijk in huis blijven, hebben een verhoogde kans. Katers die gecastreerd zijn hebben eveneens een verhoogd risico op hyperglycemie.

Hyperglycemie kat: symptomen

Bij hyperglycemie zijn veel symptomen. Heeft uw kat een opgezette buik, drinkt uw kat veel en plast uw kat veel? Is de eetlust van uw kat veranderd? Heeft uw kat last van diarree of braken? Is de vacht van uw kat vaal? Is uw kat sneller uitgeput? Dit zijn enkele symptomen die duiden op hyperglycemie. Bij het vermoeden van hyperglycemie adviseren wij u om contact op te nemen met een dierenarts bij u inde regio. 

Wat kunt u zelf doen tegen hyperglycemie bij uw kat?

Naast jaarlijks de gezondheid van uw kat te laten controleren, kunt u zelf weinig doen tegen hyperglycemie. Er is wel speciaal eten verkrijgbaar voor katten met een te hoog bloedsuikerspiegel. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat uw kat zo min mogelijk last heeft van stress. Bij hyperglycemie raden wij u altijd aan om contact op te nemen met een dierenarts bij u in de regio.

Heeft uw kat hyperglycemie? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Denkt u dat uw kat een te hoog bloedsuikerspiegel heeft? Maak dan een afspraak met een dierenarts bij u in de regio. De dierenarts zal uw kat onderzoeken en bepalen wat de oorzaak van de hyperglycemie is. De dierenarts neemt een monster van het bloed en urine van uw kat af om hyperglycemie vast te stellen. De behandeling kan bestaan uit het aanpassen van het voedsel of het geven van medicatie. Heeft uw kat suikerziekte, dan kan het zijn dat uw kat insuline toegediend moet worden. Wacht niet te lang met het maken van een afspraak, want hyperglycemie kan dodelijk zijn voor uw kat. Vind hier een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts