U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Kanker bij katten

Kanker bij katten

Kanker bij katten; wat is het?

Kanker bij kattenKanker zijn gezwellen in het lichaam van uw kat. De kanker gezwellen kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Goedaardige tumoren groeien minder hard dan kwaadaardige tumoren en verspreiden zich niet. Kwaadaardige gezwellen verspreiden zich door het hele lichaam van uw kat en hebben een grote invloed op de gezondheid van uw huisdier. Een kankergezwel ontstaat doordat lichaamseigen cellen zich sneller delen dan normaal. Het afweersysteem reageert op invloeden van buitenaf en niet op de kankercellen die het lichaam zelf aanmaakt. Via het bloed worden de kwaadaardige tumoren verspreid en deze komen zo terecht in het hele lichaam en in elk orgaan van uw kat. De gezwellen kunnen ook op de huid van uw kat zitten. Deze kunnen bloeden en ontsteken, waardoor er een infectie optreedt. Er zijn veel verschillende vormen van kanker. Leukemie is een kanker die in het beenmerg zit. Hierdoor ontstaat er een tekort aan rode bloedlichamen met als gevolg bloedarmoede. Vijfenzeventig procent van de katten sterft binnen een jaar nadat er kanker is geconstateerd.  

Symptomen kanker bij katten

Bij leukemie heeft uw kat soms koorts en last van bloedarmoede. De milt en lever kunnen vergroot zijn. Als uw kat vergrote lymfeklieren, milt en lever heeft dan is er sprake van kanker in het weefsel van uw kat. Kanker in de darmen veroorzaakt diarree en uw kat valt af. Ook bij deze vorm van kanker  is er sprake van bloedarmoede. Bij huidkanker zijn de tumoren op de huid van uw kat te voelen en vaak ook te zien. Borstkanker bij katten bestaat uit gezwellen die zich bevinden in de buurt van de tepeltjes. Bij oudere katten komen tumoren in de mond regelmatig voor. De symptomen variëren van bloed in het speeksel, moeite hebben met slikken, last hebben van een stinkende adem en de tanden of kiezen kunnen ook los zitten. Kanker in de mond van uw kat is pijnlijk waardoor uw kat op den duur niet meer goed eet met als gevolg gewichtsverlies. Botkanker tast de botten van uw kat aan waardoor uw kat minder bewegelijk en actief is. Doordat de botten niet meer sterk zijn, ontstaan er sneller botbreuken. Zoals u leest zijn er veel verschillende soorten kanker en dus ook symptomen. Maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw kat, neem dan altijd contact op met een dierenarts. 

Kanker bij katten; wat kunt u zelf doen?

Als uw kat kanker heeft, dan is tijdige behandeling van groot belang. Sommige soorten kanker zijn goed te behandelen. Een bezoek aan de dierenarts is altijd noodzakelijk als u kanker vermoedt.

Kanker bij katten. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

U wilt natuurlijk dat uw kat zo min mogelijk pijn heeft en dat hem een lijdensweg wordt bespaard. Sommige kankersoorten zijn te genezen. In andere gevallen zal de behandeling gericht zijn op het verlichten van pijn. Om een behandelplan op te stellen, moet eerst het soort kanker vastgesteld worden. In de meeste gevallen neemt de dierenarts een biopsie van het gezwel en wordt er bloedonderzoek gedaan. Eén van de behandelingsmethoden is een chirurgische ingreep waarbij de tumor verwijderd wordt. Ook chemotherapie en radiotherapie zijn mogelijkheden. Het inzetten van hormonale therapie zorgt ervoor dat uw kat zo min mogelijk pijn heeft. Wacht niet te lang als u denkt dat uw kat kanker heeft en maak zo snel mogelijk een afspraak met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering