U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Kat angstig

Kat angstig

Kat angstig; wat houdt het in?

Kat angstigIedereen is wel eens angstig. Zo ook een kat. Angst is natuurlijk gedrag. Het beschermt uw kat tegen gevaar. Zo kan uw kat angstig zijn voor een auto of voor een hond. De angst is dan terecht en uw kat zal op de angst reageren door weg te rennen. Angst kan ook een probleem worden voor uw kat. Uw kat kan bijvoorbeeld altijd angstig zijn en zich verstoppen. Ook kan een kat van angst gaan sproeien of plassen in huis. Angst kan verschillende oorzaken hebben. Uw kat kan bijvoorbeeld van nature angstig zijn, hij heeft er dan aanleg voor. Ook kan het aangeleerd gedrag zijn. Als uw kat uit een nestje komt van een angstige moederpoes dan kan hij dit gedrag overnemen. Een traumatische ervaring kan voor uw kat ook een reden zijn om angstig te worden en te blijven. Zo kan een verkeersongeval leiden tot angst, maar ook bijvoorbeeld mishandeling. 

Symptomen kat angstig

Als uw kat angstig is, zal hij zich verstoppen. Hij kruipt in een donkere hoek of onder een kast. Ook kan uw kat juist de tuin opzoeken voor zijn rust. Op het moment dat uw kat angstig is, worden zijn pupillen groter. Hij zal ineengedoken zitten en zijn lichaam is gespannen. 

Kat angstig; wat kunt u zelf doen?

Als uw kat angstig is, kunt u hem afleiden door met hem te spelen of door bijvoorbeeld een kattensnoepje te geven. Soms helpt het om een socialere kat in huis te nemen, uw kat kan het gedrag van de nieuwe kat over nemen. Katten hebben veel behoefte aan een veilig plekje, vooral op hoogte. U kunt dit aan uw kat bieden door een warme en behaaglijke ligplaats te creëren. Om het zo veilig mogelijk te maken, kunt u een soort holletje maken waar uw kat in weg kan kruipen.

Kat angstig? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw kat veel last van angst? Maakt uw zich zorgen over de gezondheid van uw kat? U kunt meteen een afspraak maken met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt. Een dierenarts kan u advies geven op het gebied van angst. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts